Nikon Európai Filmfesztivál 2015

2015-ben ismét megrendezésre kerül a Nikon Európai Filmfesztivál, ezúttal a Raindance-szel együttműködésben. A zsűri elnöke ebben az évben Asif Kapadia rendező lesz.

A Nikon Európai Filmfesztivál versenyen amatőrök és hivatásos filmesek egyaránt részt vehetnek, feladatuk egy legfeljebb 140 másodperces, a „Mindennapi pillanatok” témára épülő rövidfilm elkészítése. A rendezők a pályaműveket online várják 2015. október 13. és 2016. január 15. között.

Az immár második évéhez érkezett Nikon Európai Filmfesztivál az előző év kreatív, „Más nézőpont” témájára építve olyan alkotásokat vár a filmesektől, amelyek eredeti és lenyűgöző történetté változtatnak át egy hétköznapi pillanatot. A kihívás lényege friss szemmel nézni és újszerűen ábrázolni valamilyen megszokott dolgot. A sikeres versenyzők a mindennapi élet varázsát vagy hétköznapiságát ragadják meg és teszik emlékezetessé.

A versenyen visszatérnek a korábbi díjazott kategóriák, többek között a „Best Narrative” (legjobb történet) a legjobb, egyedi perspektívából elmondott történetért, vagy a „Technical Excellence” (kiváló technikai megoldás) a felszerelés legkreatívabb használatáért. A nagydíjat, amelyet tavaly Jagjeet Singh rendező kapott meg „Voiceless – Stop the Bullies”, (Némaság – állítsátok meg az erőszakot!) című alkotásáért, az a versenymű fogja elvinni, aki mindkét területen kiemelkedő teljesítményt nyújt.

A fesztiválon kiosztják a „Best Student Entry” (legjobb tanulói pályázat) és a „People’s Choice” (közönségdíj) elismerést is: az utóbbiról a Fesztiválközpontba érkező tetszésnyilvánítások („lájkok”) és megosztások száma alapján születik döntés.

A díjak mindegyikéről szakértő zsűri dönt, amelynek az elnöke Asif Kapadia díjnyertes filmes, az ‘„Amy”’ (2015) című, nagy szakmai elismerést kiváltó dokumentumfilm, valamint a BAFTA-díjas „Senna” (2010) alkotója. Kapadia emellett számos rövidfilmet írt és rendezett, köztük a „The Sheep Thief” (A birkatolvaj) (1997) című alkotást, amelyik második helyezett lett a Cannes-i Filmfesztivál részét képező Cinéfondation versenyen. A zsűrihez Asif mellett idén Pieter ten Hoopen nemzetközi hírű fotós és filmes is csatlakozik.

Örömmel indítjuk ismét útjára a Nikon Európai Filmfesztivált, másodszor is lehetőséget adva Európa feltörekvő filmeseinek kreatív vízióik bemutatására. Tavaly több száz nagyszerű mű érkezett, és hatalmas hatással volt ránk a nevezett munkák minősége. Izgatottan várjuk, hogyan dolgozzák fel a résztvevők az új, Mindennapi pillanatok témát. Biztosak vagyunk abban, hogy számos új, kreatív lehetőséget nyit meg, és arra indítja a nevezőket, hogy egyedi történetekké változtassák át a nagyon könnyen elsikkadó mindennapi eseményeket.

Dirk Jasper a Nikon Europe professzionális termékekért felelős menedzsere

A korszerű technológia minden eddiginél több ember számára nyitotta meg a filmkészítés lehetőségét. Emiatt örömmel veszek részt ebben az izgalmas kezdeményezésben. Az ehhez hasonló versenyek azért is fontosak, mert lehetőséget nyújtanak a feltörekvő tehetségek felfedezésére, illetve ismertebbé tételére. Rövidfilmekkel kezdtem a pályámat, és továbbra is készítek rövidfilmeket a játékfilmjeim közötti időszakokban. Remek módszert jelentenek az ötletek és a technikák kipróbálására, illetve az együttműködésre új alkotótársakkal. A zsűri elnökeként főleg arra vagyok kíváncsi, hogyan mutatják meg egyedi hangjukat a pályázók, illetve hogyan tesznek tanúbizonyságot tehetségükről és technikai tudásukról mindössze 140 másodpercben.

Asifa Kapadia, a Nikon Európai Filmfesztivál zsűrielnöke

A Raindance, a független filmkészítés képviselője és immár második éve a Nikon Európai Filmfesztivál partnere, ismét magas szintű szakértelemmel és tapasztalattal gazdagítja a versenyt.

Az idei év témája, a Mindennapi pillanatok csak a jó történetmesélőkre és filmesekre jellemző megfigyelőkészséget követel meg. Ha eléggé koncentrálunk, a hétköznapokban is megtaláljuk a varázslatot. A téma szándékosan egyszerű és egyértelmű, és az a célja, hogy a versenyzőket saját történeteik saját stílusukban történő megalkotására bátorítsa. Izgatottan várom a beérkező műveket, és azt, hogy ismét a Nikonnal dolgozhassak; a vállalat tevékenyen bátorítja a filmeseket arra, hogy nagyszerű művek készítsenek, és a képalkotás történetének egyik gazdag örökséggel rendelkező szereplője.

Elliot Grove filmproducer, a Raindance filmfesztivál alapítója

Nikon Európai Filmfesztivál kategóriák és díjak

A fődíj zsűri által kiválasztott nyertese egy Nikon D810 fényképezőgépet kap, valamint egy egyhetes szakmai utat a 2016 májusában megrendezésre kerülő Cannes-i Filmfesztiválra a Raindance tiszteletbeli vendégeként. Az utazás minden költségét a szervezők fizetik. A „Best Narrative”, illetve a „Technical Excellence” alkategóriák további két nyertese egy-egy Nikon D750 filmkészítő készletet nyer és 3000 euró pénzjutalomban részesül, a „Best Student Entry” nyertesét pedig egy Nikon D750 filmkészítő készlet és 2000 euró pénzjutalom illeti meg. A „People’s Choice’ Award” győztese pedig egy Nikon D750 filmkészítő készletet nyer későbbi munkái elkészítéséhez.

Nevezési feltételek

  • Minden nevezőnek regisztrálnia kell, hogy feltölthesse filmjét.
  • A filmnek angol nyelvűnek kell lennie, vagy a filmet angol felirattal kell ellátni.
  • A film nem lehet 140 másodpercnél hosszabb, illetve 30 másodpercnél rövidebb.
  • Minden filmet HD formátumban kell rögzíteni.
  • Egy nevező egy filmmel indulhat.
  • Engedélyezett olyan filmek nevezése, amelyeket más fesztiválokra is neveztek már, de ott nem nyertek díjat.
  • A nevezés minden korosztály számára nyitott, 16 éves kor alatt írásbeli hozzájárulás szükséges.
  • A beküldött pályaművek tetszőleges eszközzel készíthetők.
  • Minden nyertesnek alá kell írnia egy felhasználásra vonatkozó szerződést.
  • Minden pályázónak az összes, tartalmi korlátozásokra (pl. szexuális jellegű jelenetek, erőszak, védjegyek, bűncselekmények stb.) vonatkozó feltételt el kell fogadnia.

A részvételhez a versenyben a nevezőknek az Európai Unió, az Európai Gazdasági Térség, Albánia, Andorra, Örményország, Fehéroroszország, Bosznia és Hercegovina, Izrael, Kazahsztán, Kirgizisztán, Macedónia, Moldova, Monaco, Montenegró, Oroszország, San Marino, Szerbia, Svájc, Törökország, Türkmenisztán, Ukrajna, Üzbegisztán vagy Vatikánváros lakójának kell lenniük.

További információ a pályázattal kapcsolatban: www.nikonfilmfestival.com

A korábbi év győztes pályaművei megtekinthetőek a tavalyi Nikon Európai Filmfesztivál eredményhirdetés cikkünkben

Tagged under: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top