Jobb derítő-vakus képek

Megkérdeztünk egy pár fotóst, hogy mit alkalmaznak néhány gyakoribb vakus helyzet megoldására.

Helyzet: Nincs elég fény késő délután, néhány akció fotóhoz.
Megoldás: Alulexponálva a hátteret a téma jobban kiemelkedik és a vaku alkalmazása a témát élesen fókuszban tartja.

Helyzet: Sötét bőr tónus egy világos háttér előtt.
Megoldás: Használjunk derítő-vakut, teljes vakus exponálás helyett, hogy a sötét bőr tónust elfogadható szintre hozzuk.

Helyzet: Nagyon alacsony perspektíva a téma egy részét sötéten hagyja.
Megoldás: Használjunk derítő-vakut, vagy visszaverődő (bounce) vakut, hogy a téma sötétebb részeit bevilágítsa.

Helyzet: Sötét téma, egy sötét környezetben, mint például szinészek egy sötétebb színpadon.
Megoldás: A kevés több a vakuval. Használjunk minél többet a meglévő világításból, amennyire csak lehet. Tartsuk a vakut vissza, hogy ne legyen zavaró azáltal, hogy visszaveszünk a fényerejéből a vaku (és/vagy a fényképezőgép) fényerőszabályozójával.

Van egy könnyebb és egy nehezebb módja, hogy derítő-vakut használjunk a fotózásnál. A legtöbb új SLR fényképezőgép már rendelkezik derítő-vaku (fill flash) funkcióval. Ez a könnyebbik útja. A fényképezőgép és a hozzátartozó rendszervaku alkalmas arra, hogy a vaku és a meglévő fény megfelelö egyensúlyban legyen exponálásnál. Csak a megfelelő beállítást kell alkalmazni a vakun és fényképezőgépen és a rendszer gondoskodik a többiről.

Kicsit nehezebb dolguk van azoknak akik nem rendelkeznek beépített vakuval, vagy TTL (through-the-lens – objektíven keresztül) vaku lehetőséggel. Ebben az esetben a vakut kell állítani a téma távolságához, hogy megfelelő derítést kapjunk. Ehhez 1:3 arányú fény-vaku megvilágítást kell kapjunk, ami azt jelenti, hogy a meglévő fény háromszor fényesebb mint a derítő vaku. Ez körülbelül 1,5 stop. Hogy megkapjuk ezt az arányt, ki kell számoljuk a vaku és a téma közötti távolságot.

Először mérjünk fényt a témánkról. Vegyünk példának egy f/16 rekesz állást, 1/60 időnél. A vakunk rekesz állása ebben az esetben 1,5 stoppal nyitottabb lesz, ebben az esetben f/9,5. Ezután osszuk el a vaku kulcsszámát (GN) a derítő vaku rekeszállásával, ami jelenlegi példánkban 9,5. Vegyünk példánkhoz egy 60-as kulcsszámot (GN 60). 60 osztva 9,5-lel, az 6,31. Ebből megkapjuk, hogy a vaku körülbelül 6 és negyed láb távolságra kell legyen a témánktól, hogy a megfelelő 1:3 arányt megkapjuk. Ez a nehezebbik módja, de nagyon pontos eredményt ad. Sokszor pontosabbat, mint némelyik fényképezőgép beépített derítő-vaku funkciója.

Tagged under: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top