Fix vagy cserélhető objektív?

A számodra legmegfelelőbb fényképezőgép kiválasztásához már nem kell eldöntened, hogy melyik fényképezőgép a „jó”. A fejlett optikai technológia biztosítja, hogy gyakorlatilag az összes digitális fényképezőgép kiváló képeket készít.

A tökéletes kép nyomában

Gondold végig, hogy mit akarsz lefényképezni (például: család vagy sport), és milyen felhasználásra (webes megosztás vagy nyomtatott fotók) stb. Aztán tedd föl magadnak a kérdést, hogy mi felel meg a legjobban a stílusodnak, és mennyire szeretnél kreatív lenni? Hajlandó vagy-e egy nagyobb fényképezőgépet és több objektívet magaddal vinni, vagy egyszerűségre törekszel? Szeretnéd-e felülbírálni a fényképezőgép záridő-beállításait?

Az automata fényképezőgépek ugyanakkor vonzóak lehetnek az olyan profik számára is, akik szeretnék elkapni a „kritikus pillanatot”. Mivel mindig kéznél lévő, könnyen hordozható fényképezőgépekről van szó, amelyek nem igényelnek bonyolult technikai beállításokat és kiegészítő felszereléseket, még a világszínvonalú fényképészek is használnak automata gépeket, amelyek mindig kapóra jönnek, ha „puritán és hatékony” megközelítést kívánnak alkalmazni a munkájuk során.

Fix objektív: sokoldalú, könnyen használható, elfér a zsebedben

Ha az egyszerű használat a cél, fix objektívvel ellátott automata fényképezőgépet válassz. Az automata gépek ideálisak a kezdők vagy az olyan amatőrök számára, akik csak alkalomszerű, például bulizós képeket szeretnének készíteni. A jobb automata fényképezőgépek általában megfelelő zoommal rendelkeznek a közeli képekhez, és hasonló szolgáltatásokat kínálnak, mint egy cserélhető objektíves fényképezőgép (pl. a képminőséget befolyásoló egyes beállítások kézi felülbírálata). Ha gyorsan szeretnél jó minőségű képeket készíteni, ezeket a gépeket pont neked találták ki.

Fix objektív: vezetékmentes

Például a Samsung SH100 hatalmas, 14,2 megapixeles felbontású érzékelővel és Wi-Fi képességgel is rendelkezik, így egy Wi-Fi hotspot segítségével megoszthatod vagy elküldheted a képeidet emailen. Egy gombnyomással feltöltheted a képeidet a Facebookra, a Picasára vagy a YouTube-ra, így szinte azonnal megoszthatod a legszebb pillanatokat a barátaiddal vagy a családoddal.

Samsung SH100

Az SH100 távoli keresőablak funkciója segítségével könnyen hozzáférhetsz az okostelefonodhoz, ami lehetővé teszi a távelőnézet, valamint a zoom, a vaku, a felbontás és más funkciók beállítását.

Fix objektív: hosszú zoom

A hosszú optikai zoommal ellátott fényképezőgépek lehetővé teszik, hogy maximális pontossággal és felbontással közelítsd meg a témát. Rövidebb zoom esetén utólag kell szerkesztgetni a képet, ami időigényes, és értékes pixeleket veszítesz vele.

Cserélhető objektív

A Samsung NX rendszere a hagyományos DSLR fényképezőgépekhez hasonlóan cserélhető optikával rendelkezik, ugyanakkor kialakítása az optikai keresőablak és a tükörház elhagyásának köszönhetően mégis kompakt.

Samsung NX30 D-SLR fényképezőgép

Széles rekesznyílás

A minőségi lencsék széles rekesznyílásának köszönhetően több fény jut be, ami szükséges a valósághű, torzításmentes képrögzítéshez. Ha gyenge fényben is szoktál fényképezni, vagy a képek szélein is fontos az élesség, akkor széles rekesznyílású (FStop) optikát válassz, mint amilyen például a 30mm-es NX palacsinta lencse. Az ilyen lencsék, amelyek optikai kialakítása aszferikus elemet is tartalmaz, javítják a képélességet és minimalizálják a torzítást.

Teleobjektív

Sportjeleneteket fényképezel a szabadban, és közel kell lenned az eseményekhez? Egy sokoldalú teleobjektív, például a Samsung T50200IB 50-200mm használatával a háttérbe húzódhatsz, például egy portré erejéig, majd azonnal újra ráközelíthetsz a pályára, hogy rögzítsd az eseményeket. Az optika ED üveget tartalmaz, ami minimalizálja a teleobjektívekre egyébként jellemző színtorzítást.

Ráadásul a záridő (Shutter Priority AE) és a rekesz (Aperture Priority AE) manuális kiválasztását lehetővé tevő fényképezési módoknak köszönhetően szabadjára engedheted a kreativitásodat, hiszen te magad választhatod meg a mozgások rögzítési módját és a fókusztartományt. Ha azonban az egyszerű használat a fontosabb, úgy is fényképezhetsz vele, mint egy kompakt géppel.

Memória és megosztás

A fényképezőgép kiválasztása során arra is oda kell figyelni, hogy a készülék standard, pl. SD vagy MicroSD (ami olyan, mint az SD csak kisebb) memóriakártyára dolgozzon. Egyes fényképezőgépek saját memóriakártya-formátumot használnak, amelyeket körülményesebb és költségesebb is beszerezni. A memória törlésének és a fényképek átvitelének több módja is van: az SD kártyát áthelyezheted a fényképezőgépből egy számítógépbe vagy nyomtatóba; kábelek segítségével közvetlenül is összekötheted a fényképezőgépet és a számítógépet; vagy, ideális esetben, Wi-Fi-t is használhatsz, amelyen keresztül átküldheted a képeidet a számítógépre, vagy közvetlenül megoszthatod azokat a barátaiddal és a családoddal.

Forrás: Samsung.hu

Tagged under: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top