Fotós tippek – Sportfotózás

{module 34}

Rekeszidő

Amikor mozgást szeretnénk megörökíteni az egyik leglényegesebb szempont az expozíció sebessége. Amennyiben lehetőségünk van a rekeszidő kiválasztására, válasszunk 1/125 másodpercnél gyorsabb rekeszidőt. 1/250, vagy annál is gyorsabb még jobb. A nagyon gyors mozgású sportok, mint az autóversenyek, repülőbemutatók még ennél is gyorsabb beállítást igényelnek. Amennyiben fényképezőgépünk nem rendelkezik rekeszidő beállítási lehetőséggel válasszunk időautomatikát, vagy sport-program módot. A kompakt fényképezőgépek nem igazán alkalmasak sportfotózásra. Ilyen fényképezőgéppel próbáljunk meg minél közelebb kerülni az eseményekhez, hogy ne kelljen zoomot igénybe vegyünk, ami még inkább levesz az expozíció sebességéből.

Nyári sportok - szörfözés

Használjunk zoom objektívet

A legtöbb sporteseménynél nem lehet elég közel menni az akciókhoz. Egy amatőr, baráti foci mérközésen a pálya széléről is tudunk fotózni, míg egy Forma 1-es futamon csak tisztes távolból. Mindenképpen tanácsos minél erősebb és jobb fényerejű tele/zoom objektívvel készülni a fotózásra, hogy a tárgy kitöltse a képet. A sportrendezvénytől függően a 100-500 mm közötti objektívek a legalkalmasabbak a megfelelő képkivágásra. Amennyiben digitális fényképezőgéppel fotózunk, tartózkodjunk a digitális zoom használatától, mert rontja a kép felbontását és rosszabb nyomat készíthető ezekről a képekről. A legnagyobb felbontást választva ezeken a gépeken jobb eredményt érhetünk el, ha a képet utólag a photoshop programban kroppoljuk.

Panning

Egy erősebb mozgás effektust érhetünk el, ha fényképezőgépünkkel követjük az eseményeket, a mozgást. Ez a technika (panning) sok gyakorlást igényel, hogy megfelelő eredményt kapjunk, de a képek nagyon izgalmasak lesznek. Figyelnünk kell arra, hogy a mozgás a film síkjával párhuzamosan történjen, hogy a fókusztávolság ne változzon. Válasszunk egy viszonylag lassú rekeszidőt, a mozgás sebességétől függően és a fókusztávolságot állítsuk be előre, nagyjából arra a pontra, ahová a fotó tárgyát várjuk. Amikor a tárgy az adott pontra ér kezdjük el követni a kamerával, miközben exponálunk. Figyeljünk arra, hogy a mozgásunk egyforma legyen a tárggyal, a kamera ne rázkódjon és egy szintben maradjon. Azoknál a digitális kameráknál, ahol nincs mód manuálisan fókuszt állítani, mérjünk fényt és állítsunk fókuszt egy adott pontra, ahova a tárgyat várjuk. Ha lehetőség van rá megkérhetjük ismerősünket, hogy álljon az adott pontra, vagy ha ez nem lehetséges, akkor keressünk egy nagyjából függőleges vonalat azon a környéken és arra fókuszáljunk. Tartsuk az exponáló gombot ebben az állapotban félig lenyomva, míg a tárgyunk az adott pontra érkezik és exponáljunk, miközben a kamerával követjük a mozgást. A digitális kameráknál az eredményt azonnal visszanézhetjük, és tovább gyakorolhatunk, amíg megfelelő képet nem kapunk.

Szabadidő sport - kerékpározás

Készítsünk képeket a sportolókról

Ha lehetőségünk adódik az események előtt, vagy után készítsünk csapat és egyéni képeket, melyen a sportolókat és résztvevőket örökítjük meg. Mindig érdekes téma az adott rendezvényen résztvevők megörökítése. A tévében, vagy a lelátón ülve az arcok nehezen kivehetők, az arckifejezéseket és érzéseket nehezebb visszaadni. Ezt próbáljuk meg megörökíteni, legyen szó profi sportolóról, vagy a lányunk úszóversenyéről. A rendezvény végén próbáljunk meg közelebb kerülni a résztvevőkhöz. Amennyiben elég közel tudunk jutni, ajánlott a vaku használata külső és belső fotózásnál egyaránt. A külső fotózásnál ahhoz, hogy az arcot derítsük és a nap, vagy más (pl. baseball sapka) okozta árnyékok csökkentésére.

Alkalmazkodás teremsportokhoz

A teremsportok egészen másfajta körülményeket teremtenek, ahol a világítás nem mindig kedvez a fotózáshoz. Figyeljünk arra, hogy a játékos fókuszban legyen, és amennyire lehet az objektív közepén, a kis mélységélesség miatt. Amennyiben lehet vakut használni (ellenőrizzük a rendezőkkel) figyeljünk a vakunk hatótávolságára. Azt is ellenőrizzük, hogy a használni kívánt objektív tartományával kompatibilis-e vele. Ezeket az adatokat megtaláljuk a vaku leírásában.

Biztonság

Mindig tartsuk be a rendezőség utasításait! Ha nincs rendezőség, kövessük az ésszerűség szabályait. A fényképezéssel ne zavarjuk a résztvevőket, ez különösen vonatkozik a vaku használatára. Technikai sportoknál ügyeljünk arra, hogy biztonságos távolságot tartsunk a pálya szélén.
Egy jó képért, az adott pillanatban, nem éri meg kockáztatni a többi jó képet a jövőben.

Tömegsportok - kosárlabda

Jó sport- és akciófotózást kívánunk! Photonet

{{share}}

{module 34}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top