World Press Photo 2015

A World Press Photo 60 éve segíti és támogatja a sajtó- és dokumentarista fotózást az egész világon. Az idei tárlat 5,692 fotóriporter 97,912 pályázatra küldött fotójából nyújt válogatást.

Budapesten 34 éve kerül megrendezésre a kiállítás, mely a szakmai zsűri által díjazott képeken keresztül mutatja meg az elmúlt év fontosabb eseményeit, hétköznapjait, olyan pillanatokat, ami által mi is közelebb kerülhetünk a körülöttünk zajló események megismeréséhez és megértéséhez.

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének.

A World Press Photo kiállítás ablak a világra, az elmúlt év felidézése Budapesten, amely hagyományosan a Néprajzi Múzeum aulájában kerül bemutatásra.

Az évente megrendezett kiállítás a fotóriporteri szakma legjelentősebb nemzetközi pályázatára épül, és fontos része a nemzetközi és a magyar kulturális életnek egyaránt.

Jelentőségét tekintve több mint egy kiemelkedő vizuális élmény, megtekintve a látogató jobban megérti, hogy mi zajlik körülöttünk a világban. A pártatlan tájékoztatás révén toleranciára, empátiára, emberségre nevel.

2015-ben 131 országból 5 692 fotóriporter pályázott. A beküldött 97 912 fotó értékelésével a tizenkilenc tagú nemzetközi zsűri tizenhárom napot töltött Amszterdamban, és tizenhét nemzet negyvenkét fotográfusát díjazták nyolc kategóriában. A vándorkiállítást a világ 45 országában 100 helyszínen állítják ki, és milliók látogatják.

2014-ben több mint 20 000-en tekintették meg Budapesten a kiállítást, az Observer felmérése alapján a tárlat olvasottsága-látogatottsága a médiában közel ötmillió volt.

A kiállítás látogatói között nagy számban találunk diákokat, sok pedagógus komoly szerepet szán a kiállításon szerzett ismereteknek az oktatásban. Ezért a szervezők ebben az évben is naponta szerveznek ingyenes tárlatvezetéseket, amelyek iránt óriási az érdeklődés.

A kiállítás mindenütt a világban a helyi, a társadalmi felelősségvállalást szem előtt tartó intézmények támogatásával valósul meg.

A kiállítás megnyitója 2015. szeptember 24-én 17 órakor lesz. A kiállítást megnyitja Korniss Péter korábbi zsűritag, World Press Photo, Kossuth, Pulitzer és Prima Primissima díjazott. A kiállítás szervezője idén már huszonötödik éve a Herald Európa művészeti vezetője. Révész Tamás korábban többszörös zsűritagja és díjazottja is volt a World Press Photo pályázatnak.

World Press Photo 2015

2015. szeptember 25. – október 25., hétfő kivételével minden nap
Néprajzi Múzeum
1055 Budapest, Kossut Lajos tér 12.
http://www.worldpressphotohu.info
https://www.facebook.com/worldpressphotobudapest

Kísérő kiállítások

A World Press Photo kiállítás sikerét kihasználva a szervezők olyan kísérő kiállításokat is bemutatnak, amelyek méltók a nagyközönség figyelmére. Ha lehetséges, kiemelkedő magyar művészeknek is helyt adnak ezeken a tárlatokon. 2015-ben két kísérő kiállítást is láthatnak az érdeklődők.

Pictorial Collective

A Pictorial Collective magyar fotóriporterek csoportja. Olyan fotográfiai közösség, amelyben a tagok egymástól függetlenül, de egymást inspirálva, egymást erősítve dolgoznak. Céljuk, hogy tagjai egyéni látásvilága, egymáshoz közel álló fotográfiai gondolkodásmódja tegye kiemelkedő szakmai műhellyé a Pictorial-t. Tagjai hisznek abban, hogy a fotográfusok tanúk és hírvivők. Fontos számukra a mindennapi helyzetek, a különféle társadalmi problémák bemutatása egyéni véleménnyel és látásmóddal. A kollektívát jelenleg 11, számos nemzetközi és magyar díjjal rendelkező fotóriporter alkotja. Mindannyian saját érzéseikre és benyomásaikra támaszkodva láttatják az általuk választott témákat – a legkülönbözőbb társadalmi és földrajzi környezetekben. (www.pictorialcollective.hu/home). A Pictorial Collective kiállítás az emeleti díszteremben látható.

Válogatás a World Press Photo fődíjas képeiből

Tisztelegve a World Press Photo megalakulása 60. évfordulójának, korábbi évek fődijas képeiből látható egy 30 képes összeállítás a World Press Photo kiállítással egy szinten, az aulából nyíló kisteremben. Egyedülálló történelmi visszatekintés, történelmi vizuális időutazás a második kísérő kiállítás. Harminc fődíjas kép válogatása az elmúlt hatvan év World Press Photo fődíjas képeiből. A képekhez tartozó képaláírás nem csak a képekről szól, hanem az adott év meghatározó eseményeit is felidézi, azzal összefüggésbe hozza. Ez a kiállítás Budapesten kívül még sehol nem volt bemutatva, saját kurátori munkára épül.

Tagged under: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top