Velencei karnevál fotós szemmel

Az évente megrendezésre kerülö Velencei karnevál, a februári hónap egyik legérdekesebb és leghangulatosabb farsangi ünnepsége. Az észak olaszországi kis város hangulatával és szépségével az év minden részében elkápráztatja az odalátogatókat, de ilyenkor a farsang idején olyan, mint évszázadokkal ezelött, amikor az itt lakók régi ruhákba és fantasztikus kosztümökbe öltözve még színesebbé varázsolják az utcákat és tereket.

Ebben a forgatagban mindenki a fotózás megszállottja lesz, ami nem is csoda, hiszen annyi érdekes látnivaló van. Éppen ezért nem árt néha a fényképezögépet letenni, és csak élvezni a hangulatot elvegyülni a tömegben, hogy részesei legyünk ennek a fergeteges karneválnak.

Mindenki, aki még nem volt a Velencei karneválon jó, ha tudja, hogy a két hetes rendezvény sorozat hivatalosan 2002. február 2.-tól 12.-ig tart, de már elötte pár nappal elkezdödik. Érdemes a hétköznapokra tenni az ott tartózkodás dátumát, ilyenkor lehet igazán a karneváli hangulatot átérezni és kényelmesen fotózni is. Ebben az idöszakban még találunk helyet a kávézókban és éttermekben is. A hétvégéken viszont sokkal nagyobb a tömeg, szinte mozdulni sem lehet a rengeteg turistától. Ha hirtelen ötlettől vezérelve úgy gondoljuk, hogy meglátogatjuk a karnevált, nem feltétlenül kell az utazási irodákra hagyatkozni.

Autóval hét-nyolc óra alatt oda lehet érni. A szállás, ha nem bent, Velencében akarunk megszállni, nem okoz problémát. A legjobb a Jesoloi félszigeten szállást keresni, nem csak olcsóbb, de a parkolási gondunk is megoldódik. A félsziget végéböl óránként indul hajó, amely a Szent Márk tér elött tesz ki minket. Ez a hajójárat hajnaltól késő éjszakáig közlekedik.

Akik komolyabban akarnak fotózni, azok alaposan készüljenek fel! Az általános fotós felszerelés mellett feltétlenül vigyünk magunkkal egy közepes teleobjektívet, vagy portré lencsét, A 80-200mm-es zoom objektív ajánlott. Elengedhetetlen a vaku és a széles film választék is. Szükség lehet az ISO 800-as filmre is ugyan úgy, mint az ISO 50-es vagy ISO 100-asra. Állvány nélkül sok képről fogunk lemaradni, ezért egy könnyű, vagy egy egylábú állvány jól jöhet.

Hasznos lehet felszerelésünket kiegészíteni egy kompakt vagy egy digitális kamerával. Annak ellenére, hogy mindenre szeretnénk felkészülni próbáljunk minél kisebb felszerelést összepakolni, nem csak azért mert egyszerübb cipelni, de jobban tudunk rá vigyázni is. A nagy tömegben elöfordulhatnak zsebtolvajok, ezért nem árt az óvatosság.

Egy-két jó tanács a fotózáshoz

Természetesen Velencében minden utcát, teret, épületet és mindent, ami él és mozog érdemes megörökíteni, de erre se időnk, se energiánk nem lesz. A Velencei karnevál lényegében a Szent Márk tér és környékén zajlik.

Délutánonként, úgy öt óra tájban kosztümös divatbemutató várja az érdeklödöket a Szent Márk téren felállított színpadnál. A fantasztikus kosztümökbe öltözött emberek barátságosak és szívesen állnak modellt mindenkinek, aki erre megkéri öket. Nyugodtan kérjük meg őket, hogy álljanak úgy, hogy a háttér és a fények is kedvezőek legyenek.

Érdemes figyelni, hogy mikor jelenik meg a téren új figura, akit mi is lekaphatnánk. Ha azt látják, hogy a fotósok nyakukban két-három fényképezögéppel rohannak egy irányba akkor biztos, hogy valami érdekes történik, amit mi is megörökíthettük. A legtöbb kép amit ilyenkor készítünk portré, ezért ne felejtsük el a portré készítés alapszabályait: a fényt az alakra mérjük vagy a bőrtónusra. Használjunk középre súlyozott, vagy spot fénymérést, az élességet a szemre állítsuk! És használjunk vakut! Erős fényviszonyok mellett a vaku lágyabbá teszi a képet és csökkenti az erős árnyékokat.

A legideálisabb az ISO 400-as film használata. Napos helyeken érdemes kipróbálni az ISO 160-as portré filmeket is. Délután és este felé az ISO 800-as film ajánlott.

Tagged under: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top