Felejthetetlen csoportképek

A csoportképek az emberi életút legemlékezetesebb mérföldköveit örökítik meg: fontos családi eseményeket, sportversenyeket, diplomaosztókat. Mi az oka annak, hogy gyakran mégis ezek a fényképalbumok legunalmasabb képei? Néhány egyszerű tippel és a megfelelő fényképezőgéppel jelentéktelenről te is felejthetetlenné varázsolhatod a csoportképeidet.

Nem szükségszerű, hogy a csoportkép úgy nézzen ki, mint egy rendőrségi fotó. A csoportkép alkalmas lehet arra is, hogy tükrözze a csoport személyiségét: a család összetartását, a sportcsapat bajtársiasságát vagy a rockegyüttes karizmáját. Válassz olyan fényképezőgépet, amely minden körülmények között segít a tökéletes felvétel elkészítésében. A Samsung NX fényképezőgépek például egy kompakt gép könnyű házát egyesítik egy teljes méretű SLR számos funkciójával, többek között a cserélhető optikával.

Maradj fókuszban

A csoportképek készítése kihívást jelenthet egy amatőr fotós számára, egyszerűen azért, mert nagyon sok fókuszpontot (azaz arcot) kell rögzíteni. Az NX arcfelismerő funkciója tökéletes fókuszbeállítást biztosít akár 10 archoz is egyetlen fényképen.

Ne feledd: a fő, hogy mindenki jól érezze magát

Mindig jobb lesz az eredmény, ha sikerül megmosolyogtatnod a csoportot annál, mint amikor felszólítod őket, hogy mosolyogjanak. Gondoskodj néhány mókás kiegészítőről, amelyek segítenek mindenkinek ellazulni, pl. vicces kalapok, tollboák, álbajszok stb. Azt is megígérheted a gyerekeknek, hogy ha fegyelmezik magukat a családi fotó kedvéért, akkor utána csinálsz néhány “bolondos” képet is róluk, ahol grimaszolnak vagy felugrálnak a levegőbe. Soha nem tudhatod: lehet, hogy pont az egyik ilyen kép lesz a közönségkedvenc.

Az események sűrűjében

Alkalomadtán – és különösen a családi fotók esetében – a fényképésznek is ott lenne a helye a képen. Egyes NX modellek (például az NX200) programozható önkioldóval rendelkeznek, amivel 2 és 30 másodperc között bármikorra beállítható az exponálás időpontja, így lényegesen nagyobb rugalmasságot biztosítanak, mint a csak néhány előre beállított opciót kínáló fényképezőgépek. Döntsd el előre, hol állsz majd te a csoportban, hogy ne kelljen pánikszerűen beállnod az első kínálkozó helyre.

Állítsd be a jelenetet

A különböző jelenet-beállítási módok közül válaszd ki a helyzethez leginkább megfelelőt. Például a homokról visszatükröződő, és így alulexponált képeket eredményező erős napfény hatásainak a kiszűréséhez válaszd a “Tengerpart” jelenetet. A színmélység javítása illetve a fényes felületek (pl. víz) visszatükröző hatásának a csökkentése érdekében célszerű lehet polárszűrőt is használni.

Megvilágítás

Ha van rá lehetőség, délelőtt vagy késő délután fényképezz, amikor a napfény lágyabb és kevésbé direkt. Ha mégis napközben kell fotóznod, készíts néhány képet bekapcsolt vakuval is (még akkor is, ha a szabadban vagy), mivel ez segíthet az árnyékok derítésében és a színmélység növelésében.

Okos utómunka

A kreatív hatások hozzáadása érdekében a fényképezést követően alkalmazz okos (smart) szűrőket. Változtasd a fényképet ceruzarajzzá, egészítsd ki hangulatos megvilágítással, vagy adj hozzá mulatságos halszem-hatást.

Mozgalmas csoportképek

Örökmozgó gyerekcsoportot kell fényképezned? Használd a fényképezőgép Burst funkcióját, ami másodpercenként 30 képet készít, így jók lesznek az esélyeid, hogy legalább az egyik képen mindenki a legjobbik arcát mutatja majd.

Kreatív csoport-beállítások

A beállításnál ne szorítkozz egy vonalra. Állítsd a csoport tagjait különböző szintekre és magasságokba. A szabadban használj egy fát vagy kőfalat, házon belül pedig egy kanapé háttámláját vagy a lépcsőt. Még egy olyan egyszerű beállítás is segíthet, mint a különböző magasságokban elfoglalt üléspozíciók. Használj székeket és bárszékeket, sőt néhányan állva is maradhatnak.

Emelkedj a téma fölé

Ha van olyan biztonságos pont, ahová fölállhatsz (pl. állólétra, mászóka, teherautó-plató), új és érdekes szögből fényképezheted a csoportot, különösen ha nagyobb a létszám, mivel így több arcot és kevesebb testet kell befognod. Ráadásként ha a csoport tagjai mind fölfelé néznek, senkinek nem lesz tokája a képen.

Készíts vágóképeket

Készíts titokban felvételeket, vagy az NX videófunkcióját használva akár HD videót arról a folyamatról, ahogyan a csoport egybegyűlik, elrendeződik, majd szétszéled. A gyerekek úgyis mindig akkor a legaranyosabbak, amikor azt hiszik, hogy a fényképezőgép még nem követi őket.

Ne hagyd ki a soha vissza nem térő alkalmat, hogy elkészítsd a tökéletes csoportképet az ötletek vagy a fényképezőgép-funkciók hiánya miatt. Némi ihlettel és a megfelelő felszereléssel könnyen szerezhetsz felejthetetlen emléket a csoport minden egyes tagja számára.

Forrás: samsung.hu

Tagged under: , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top