Találkozás Picassóval – Jean Cocteau fényképei

A Balatonfüreden rendezett kiállítás a harmadik (Európában a második) alkalom, hogy ezt a korszakos jelentőségű sorozatot megtekintheti a közönség. A tárlat másik aktualitását szerzőjük születési évfordulója adja. Jean Cocteau ugyanis tavaly, 2014-ben lett volna százhuszonöt éves. Ugyanakkor 2016-ban lesz száz éve annak, hogy a francia művész fényképei megszülettek.

A klasszikus avantgárd néhány legendás alakjának együtt eltöltött pillanatát eleveníti föl, és egyúttal a 21. század technológia alapú, mérnökök és programozók által írt művészettörténetének a lehetőségeit is bemutatja a kiállítás.

Huszonkilenc fényképet ismerünk abból a sorozatból, melyet a francia költő és filmrendező, Jean Cocteau az első világháború idején Pablo Picassóról és barátairól, az akkoriban Párizsban, a montparnasse-i művésznegyedben élő bohém asztaltársaságról – köztük Amadeo Modiglianiról, Max Jacobról és Moïse Kisling-ről, illetve Picasso szinte kizárólag ezekről a képekről ismert akkori szerelméről, egy Pâquerette nevű modellről – készített.

A kiállítás kurátora: Orosz Márton, a Szépművészeti Múzeum 19. és 20. századi Gyűjteményének fotó- és médiaművészeti kurátora
Kölcsönadó intézmények: E.A.T. Archive, New Jersey, Szépművészeti Múzeum, magángyűjtők

Meeting Picasso – Jean Cocteau fotókiállítás

Vaszary Villa Galéria
2015. március 7. – augusztus 9.
8230 Balatonfüred
Honvéd utca 2-4.
www.furedkult.hu

Tagged under: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top