Fotózási tippek a téli ünnepekre

Az ünnepek közeledtével sok élmény vár ránk, amelyek megörökítésre várnak. Az események sokszínűsége miatt érdemes előre felkészülni a fotózásra. Ha az alábbi tippeket végigolvassuk, egy picit nyugodtabban alhatunk, hogy felkészültünk a családi események megörökítésére és talán nem maradunk le egy “soha vissza nem térő” alkalomról.

Lényeges előre tervezni. Karácsonykor és szilveszterkor kevés üzlet tart nyitva, hogy elemet, vagy egyéb fotócikket vásároljunk. Nincs annál rosszabb, mint este 10 óra körül nyitva tartó boltot keresni, ahol filmet, vagy ceruza elemet lehet kapni.

Bevásárlás:
– film
– memória kártya
– elem, akkumulátor

Teendők:
– felszerelés tisztítása
– kiüríteni a memória kártyákat
– megfelelő helyet biztosítani a digitális képekhez
– tölthető elemek feltöltése
– legyen kéznél a kezelési útmutató (gép, vaku, stb.)

foto_memoria_kartya

Korábbi fotós tapasztalataink alapján becsüljük meg, hogy körülbelül mennyi szabad memóriára, vagy filmre van szükségünk. Ha filmre fotózunk, akkor érdemes 10-20%-al többet venni, a biztonság kedvéért. Becsüljük meg, hogy mennyit fogunk belső térben és mennyit a szabadban fényképezni és ennek megfelelően válasszuk meg a filmek ISO értékét.

Vegyük figyelembe az üzletek ünnepi nyitvatartását. Ugyan ez vonatkozik az elemekre is. Ha tölthető elemeket használunk, időben kezdjük el feltölteni azokat, szem előtt tartva a töltő kapacitását.

Tipp: a nagyobb benzinkutak 24 órát tartanak nyitva az ünnepek alatt is és általában tartanak filmet és ceruza elemet is.

A digitális fényképezőgépek memória kártyáját ellenőrizzük, hogy a korábban rögzített képek le lettek-e már töltve róla és azok le lettek-e törölve. Arról is győződjünk meg, hogy elegendő tárkapacitásunk van-e számítógépünkön az ünnepi képek letöltéséhez. Ha fogyóban van a merevlemez tároló kapacitása, ajánlatos a régebbi fotókat CD-ROM-ra, DVD-re, Zip disk-re, stb. arhíválni. A memória kapacitás a digitális fotózás egyik sarkalatos pontja. Jobb képek –> nagyobb felbontás –> nagyobb memória igény. Érdemes az alkalomra való hivatkozással egy nagyobb kártyával meglepni magunkat.

Mint minden nagyobb fotózási alkalom elött, érdemes most is átnézni a felszerelésünket és megtisztítani a portól és szennyeződésektől a vázat és az objektíveket. Figyeljünk rá, hogy megfelelő tisztító eszközöket használjunk, melyeket speciálisan a fotós felszerelésekhez készítettek (törlő kendő, ecset, sűrített levegő, stb.), különben könnyen megkarcolhatjuk az objektívet, vagy kárt tehetünk a váz zárszerkezetében. Tisztítsuk meg az előtét lencséket, hogy elkerüljük a becsillanásokat, a keresőt, az LCD kijelzőt.

Érdemes a fényképezőgép kezelési útmutatóját elővenni – még akkor is, ha már többször végigolvastuk – és átnézni, különös tekintettel azoknak a szituációknak a szem előtt tartásával, amelyek előre láthatólag várnak ránk. Mindíg találhatunk valamilyen apró részletet, amit már ugyan korábban átfutottunk, de még nem volt alkalmunk kipróbálni a gyakorlatban. Ilyenek lehetnek; lassú vaku szinkron, hosszú záridő (mozgás ábrázolása, csillagszórók, stb.), idő/rekesz automatika alkalmazása, időzített exponálás, stb.

Legyünk tisztában a vakunk hatótávolságával. Ha a fotózás tárgya a vaku hatótávolságán kívül esik menjünk közelebb a tárgyhoz, váltsunk hosszú vaku szinkronra (amennyiben a gépünk rendelkezik ezzel a funkcióval), vagy kapcsoljuk ki a vakut. Több beépített vakuval felszerelt fényképezőgépet bővíthetünk rendszer vakuval. Mivel a beépített vakuk rövid hatótávolságúak, ezzel a módszerrel növelhetjük a bevilágított területet. A fényképezőgép használati leírása tartalmazza azoknak a rendszer vakuknak a listáját, melyeket alkalmazhatunk.

Természetesen fogunk csoport képeket is készíteni, amikor megkérjük a család tagjait, hogy álljanak össze egy csoportképre. De sokkal érdekesebb és életszerűbb, ha az embereket tevékenységük közben ábrázoljuk, amikor például az ajándékokat kibontják, vagy éppen kipróbálják azokat. Az eredmény: sokkal természetesebb, életszerű képek.

Az ünnepek különböző humoros és érzelmekben gazdag helyzeteket hoznak. Tartsuk a fényképezőgépünket mindíg kéznél, exponálásra készen, hogy nehogy elmulasszunk valamilyen érdekes pillanatot. Legyen a gép bekapcsolva és a vaku töltött állapotban. Érdemes a ‘Program’ módra váltani, hogy ne kelljen beállításokkal időt tölteni. Igy nem maradunk le egy fontos pillanatról. Ha mégis állítani szeretnénk valamit és marad is rá időnk, akkor később még mindíg tudunk rajta változtatni.

Fotós tippek: akkumulátorok feltöltése

A digitális fényképezőgépek híresek az étvágyukról, mind elem, mind memória tekintetében. Ha van egy kis időnk töltsük le a képeket a gép memóriájából és tegyük fel az elemeket tölteni. Amennyiben rendelkezünk hálózati adapterrel, amikor csak lehet és hálózati csatlakozó közelében vagyunk, használjuk azt, hogy spóroljunk az elemekkel. Amikor takarékoskodni szeretnénk az elemekkel és mód is van rá, kapcsoljuk ki az LCD kijelzőt. Ez az egyik legnagyobb energia fogyasztó. Ennek másik módja a masinát a televízió készülékre kötni. Ilyenkor az LCD kijelző kikapcsol és nem csak takarékoskodhatunk az elemmel, de sokkal nagyobb méretben láthatjuk a képeket. Ugyan a komponálás kicsit nehézkesebb így, de hamar meg lehet szokni. Arról nem beszélve, hogy ezáltal többen is figyelemmel kísérhetik tevékenységünket és főleg a kisebbeknek ad örömet, hogy a televízióban “szerepelhetnek”. Ehhez szükség van a legtöbb kameránál alapfelszereléshez tartozó ‘Video csatlakozó kábelre’.

Fotó: Téli sípálya – Németh Gábor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top