Martin Munkacsi

A kolozsvári születésű Munkácsi Márton, azaz Martin Munkácsi (Kolozsvár, 1896. május 18. – New York, 1963. július 14.) a modern fotózsurnalizmus egyik legnagyobb úttörője, egyben korának legjobban fizetett sztárfotográfusa volt.

Sikerének fő állomásain, Budapesten, Berlinben és New Yorkban olyan meghatározó magazinoknak dolgozott, mint a Pesti Napló, a Berliner Illustrirte Zeitung, a Harper’s Bazaar, a Life vagy a Ladies’ Home Journal. Sportolókat és táncosokat fényképezett, kivezette a divatfényképészetet a műteremből, és sajátos látásmódjával mozgásba hozta a fényképészet statikus médiumát.

Sikerei csúcsán, az 1930-as és 1940-es években készített átütő erejű fotóriportjai és briliáns képesszéi nemcsak a fotóművészet nagyjaira, Henri Cartier-Bressonra és Richard Avedonra tettek mély benyomást, de látványos divatsorozataival a modern, sikeres, önálló és dinamikus nyugati nagyvárosi asszony képét is erőteljesen befolyásolta. Az 1940 és 1946 között készített, 65 riportból álló Hogyan él Amerika? című sorozata az amerikaiak legkülönbözőbb társadalmi rétegeinek hétköznapi életéről készült mélyreható képriport.

Alkotói tevékenységének további csúcspontját jelentették a hollywoodi sztárokról (Katharine Hepburn, Leslie Howard, Fred Astaire, Marlene Dietrich) készült rendkívüli portrék. Fényképészete a médium átalakulása és a változó korízlés következtében azonban hamarosan feledésbe merült, és az egykor világhírű sztárfotós szegényen és elfeledve hunyt el.

2005-ben a hamburgi Internationales Haus der Photographie – Deichtorhallen kiállítási csarnokban, majd 2006-ban a berlini Martin-Gropius-Bauban rendeztek nagyszabású retrospektív kiállítást, amely méltán emelte vissza a magyar származású művészt a fényképészet történetében az őt megillető helyre. Ezen az anyagon alapul a budapesti Ludwig Múzeum Martin Munkácsi kiállítása, amelyet magángyűjteményekből származó ritkaságok egészítenek ki.

Martin Munkácsi: Think While You Shoot

2010. október 7 – 2011. január 9.
A kiállítás az F. C. Gundlach Gyűjtemény együttműködésével valósul meg.
Rendező: Ludwig Múzeum

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top