Két új Nikon szupertelefotó objektív

A Nikon két új objektívet mutatott be, a kategória két legkönnyebb, új profi szupertelefotó objektívjét: az AF-S NIKKOR 600mm f/4E FL ED VR és az AF-S NIKKOR 500mm f/4E FL ED VR objektívet.

Az új objektíveknél a Nikon továbbfejlesztette a két elismert szupertelefotó objektív teljesítményét, a tömegüket pedig jelentősen csökkentette. Az új 500mm f/4E 20 százalékkal könnyebb az elődjénél. Az új 600mm f/4E pedig 25 százalékkal könnyebb.

Mindkét objektív teljesen új optikát kapott, így könnyű fluorit üvegelemekkel, valamint nanokristály bevonattal és ED üvegelemekkel rendelkezik. A tömeg lényeges csökkentését a fluorit objektívelemek használata és a magnéziumötvözetet is felhasználó szerkezeti kialakítás teszi lehetővé. Mindkét objektívet új technológiák jellemzik. Ilyen például az elektromágneses rekesz, amely egységes, pontosabb expozíciót tesz lehetővé nagy sebességű sorozatfelvétel esetén: ezt a gyors mozgásos sportokat fotózók nagyra értékelik majd. Mindkét objektívben megtalálható a Nikon legújabb rázkódáscsökkentési technológiája, amely kiemelkedő, négy lépésközű előnyt nyújt, kiegészítve a gyors mozgás követésére szolgáló SPORT móddal. Az újdonságok közé tartozik a Kensington-foglalattal rendelkező forgó állványrögzítő gyűrű és a kompozíciók közötti zökkenőmentes váltást lehetővé tevő vadonatúj csapágy. Továbbá mindkét objektívben megtalálható a Nikon saját fejlesztésű fluor bevonata, amely aktívan taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket.

Ezek a vadonatúj NIKKOR optikák a szupertelefotó objektívek egyik legnagyobb nehézségére adnak választ: a nagy tömegre. A két szupertelefotó objektív tömegét látványosan csökkentettük, teljesítményüket pedig megnöveltük a teljesen új optikai felépítéssel és a legújabb objektívtechnológiákkal. A könnyű kialakítás jelentős különbséget nyújt terepen a vázra nehezedő terhelés csökkentése és a kiegyensúlyozottabb kezelés révén.

Zurab Kiknadze, a Nikon Europe objektívekért, kiegészítőkért és szoftverekért felelős vezetője

Jobb egyensúly

Aki már dolgozott terepen nagy szupertelefotó objektívvel, az tudja, hogy minden gramm számít és a gyorsaság jelentős előnyt jelent. A fluorit üvegelemek használatának köszönhetően az új objektívek könnyű kialakítása nem megy a képminőség rovására. A körülbelül 3090 grammos új 500 mm-es objektív 790 grammal könnyebb az elődjénél, így tulajdonképpen kisebb tömegű, mint a jelenlegi 200–400 mm-es f/4 VR II objektív. Az új 600 mm-es objektív tömege pedig körülbelül 3810 gramm, azaz jelentősen, mintegy 1250 grammal könnyebb az elődjénél. Az objektívek kevésbé „orrnehezek”, és a fluorit objektívelemek beépítése a jobb optikai teljesítményhez is hozzájárul. Mindezt a fényerős, f/4-es maximális rekesszel és a Nikon hatásos rázkódáscsökkentésével kiegészítve az új szupertelefotó objektívek döbbenetes tisztaságot és pontosságot nyújtanak. A profi sport- és természetfotósoknak kevesebbet kell cipelniük és hatékonyabban fényképezhetnek.

Bemozdulásmentesség és megbízhatóság

A számos új funkciónak köszönhetően a Nikon új 500 mm-es és 600 mm-es objektívje kimagasló képkészítési stabilitást nyújt. A Nikon VR technológiájának legújabb generációja mindkét objektívnek kiemelkedő, négy lépésközű előnyt nyújt, amely hatékonyan minimalizálja a fényképezőgép rázkódása által okozott elmosódást. A VR funkció működése halk, és mindkét objektív rendelkezik a Nikon SPORT VR módjával, valamint automatikus állványészlelési funkcióval is. A SPORT VR mód nagy sebességű mozgásnál is stabilan tartja a keresőben látható képet, és a kikapcsolt VR esetén tapasztalthoz hasonló képkockasebességet és kioldási késedelmet eredményez. Az objektívekben elektromágneses rekesz található. Ez a speciális szerkezet kivételes AF követést és stabil automatikus expozíció-vezérlést nyújt, különösen nagy képkockasebesség mellett.

Gyors élességállítás

A Nikon Silent Wave Motor technológiája nagyon gyors és nagyon halk automatikus élességállítást biztosít, zökkenőmentesen használható manuális felülbírálási lehetőséggel. Két automatikus élességállítási mód használható a kézi mellett: az A/M, amely az élességállító gyűrű használata esetén is az automatikus élességállítást részesíti előnyben, valamint az M/A, amely tetszőleges AF módban lehetővé teszi az azonnali váltást az automatikusról a kézi élességállításra. A mindkét objektívben alkalmazott új élességállítási határértékkel a fotósok csökkenthetik a fókuszmezőt, így az objektív még gyorsabban be tudja állítani az élességet. A kapcsolónak két állása van: FULL (teljes) és ∞ – 10 m a 600 mm-es objektívnél, illetve FULL (teljes) és ∞ – 8 m az 500 mm-es objektívnél. Továbbá a minimális fókusztávolság most már csak 3,6 m az 500 mm-es objektívnél, illetve 4,4 m a 600 mm-es objektívnél.

Továbbfejlesztett optikai teljesítmény

Az objektívek teljesen újratervezett optikája 12 csoportba rendezett 16 objektívelemből áll.

A 600 mm-es objektívben négy, míg az 500 mm-esben három extra-alacsony szórású (ED) üvegelem van. Mindkét objektívben nanokristály bevonat és két fluorit objektívelem található. A színeltérés minimális mértékű, a tükröződés és a szellemkép pedig hatékonyan szabályozott. Továbbá mindkét objektív kilenclamellás, kerekített írisszel rendelkezik, amely természetes hatású képet nyújt a fókuszmezőn kívül a téma és a háttér tiszta elkülönülése érdekében.

Továbbfejlesztett ergonómia

A számos ergonómiai továbbfejlesztésnek köszönhetően az új objektívek lényegesen könnyebben kezelhetők. Az új fluorit üvegelemek nem csak az össztömeget csökkentik: az objektívek elülső részét is könnyebbé teszik, hátrébb húzva a tömegközéppontot a stabilabb kezelés érdekében.

Mindkét objektíven található állványrögzítő gyűrű, mégpedig teljesen új csapágyakkal a vízszintes és függőleges tájolás közötti még zökkenőmentesebb váltáshoz. Az egyszerűbb szállítás érdekében az állványrögzítő közelebb helyezkedik el az objektívek hátsó részéhez, ami a mellékelt, egy darabból készült fényellenző megfordítását is lehetővé teszi. Továbbá az objektívekhez mellékelt monopodgyűrű megnövelt stabilitást nyújt monopoddal történő fényképezés során. Mindkét objektív azonos, 40,5 mm-es becsúsztatós foglalattal rendelkezik.

A megbízható munkaerő

Ezek az objektívek a motorsportoktól az atlétikai versenyekig, a nagyvadaktól a madarakig, mindenhol nagy távolságra elérnek, szinte bármilyen fényviszonyok mellett jól teljesítenek, valamint kimagasló élességű és kontrasztú képeket biztosítanak. Mivel a vadvilág és a sportjelenetek fotózása gyakran szélsőséges körülményekkel jár együtt, az 500 mm-es és a 600 mm-es modellek elején most már egy fluor bevonatú védő üvegelem található. A bevonat taszítja a vizet, a port és a szennyeződéseket, továbbá a felület megsértése nélkül teszi lehetővé az üveg tisztítását. Mindez az objektívek szilárd felépítésével és az állványrögzítő gyűrűn található Kensington-foglalattal együtt biztosítja a professzionális használat viszontagságaival szembeni ellenállóságot.

Nikon objektív tartozékok

Az AF-S NIKKOR 600mm f/4 E FL ED VR és az AF-S NIKKOR 500mm f/4 E FL ED VR kompatibilis az AF-I/AF-S telekonverterek széles választékával, beleértve a TC-20E sorozatot is, amely f/8 rekeszértékkel kompatibilis fényképezőgépvázhoz csatlakoztatva automatikus élességállítást tesz lehetővé. Mindkét objektív kompatibilis az új (külön megvásárolható) C-PL405 körkörös polarizációs szűrővel, amelynél egy szűrőkerék segítségével a szűrő könnyebben forgatható az objektívbe történő behelyezés után.

A Nikon két új kemény tokot is bemutat. A CT-505 az 500 mm-es, míg a CT-608 a 600 mm-os objektív védelmére szolgál. Mindkét strapabíró és mégis könnyű kemény tok behajtható fogantyúval rendelkezik az egyszerű egymásra helyezhetőség érdekében, valamint egy külön tárolóhellyel a szűrők és a telekonverterek számára.

Továbbá a 600 mm-es objektív csomagja tartalmazza az új HK-40 egy darabból készült fényellenzőt, az 500 mm-es objektív mellékelt tartozéka pedig az eddig is elérhető HK-34 egy darabból készült fényellenző. A mindkét objektívhez mellékelt további tartozékok közé tartozik a Nikon monopodgyűrű, valamint egy 40,5 mm-es becsúsztatós NC szűrő, egy becsúsztatható első objektívsapka és az LN-2 szíj.

Tagged under: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top