Hogyan csökkentsük a kézbemozdulás hatásait?

Bosszankodtál már te is azon, hogy az utazásaid során készített fotók vagy videók képe elmosódott a kézbemozdulás miatt? A fényképezőgépek és videokamerák képstabilizáló funkciójának a lényege, hogy csökkentsék ezeket a nem kívánatos behatásokat.

Korábban csak az objektívbe épített optikai képstabilizátorral lehetett csökkenteni a kézbemozdulás káros hatásait. A technológia fejlődése azután meghozta az elektronikus és a digitális képstabilizálást is. Sokunk számára ezek a fogalmak hasonlóak és zavarosak lehetnek Ezért szeretném bemutatni a stabilizációt, azaz a kézbemozdulás hatásainak csökkentését.

Hogyan lehet stabilizálni a képet?

A kamera optikájához vagy képalkotó eszközéhez (CCD, CMOS) csatlakoztatott szenzor érzékeli a kézmozgást, és az ellenkező irányba mozdul el, hogy ellensúlyozza annak hatását. Ez a megoldás főleg rossz fényviszonyok mellett nagyon hasznos.

Milyen stabilizációs módszerek léteznek?

Két képstabilizációs módszer létezik a kézbemozdulás hatásának csökkentésére: az optikai képstabilizáció és az elektronikus képstabilizáció. A Samsung az optikai és az elektronikus képstabilizációt is alkalmazza. Ezek a megoldások az modellkategóriától függően megtalálhatóak a Samsung fényképezőgépeiben és videokameráiban.

Optikai képstabilizáció (O.I.S.)

A kamera optikájába beépített szenzor érzékeli a kézmozgást, és az ellenkező irányba mozdul el, hogy ellensúlyozza annak hatását. Egészen mostanáig az optikai képstabilizációval jobb eredményt lehetett elérni, mint az elektronikus módszerrel. A kamerákkal ellentétben azonban az optikai képstabilizáció fényképezőgépeknél csak remegés elleni objektívvel hatékony.

Az optikai képstabilizáció megnevezése az egyes gyártóknál

  • Samsung – Optical Image Stabilization (O.I.S), SMART O.I.S,
  • Canon – Image Stabilizer (IS)
  • Nikon – Vibration-Reduction (VR)
  • Panasonic- MEGA O.I.S.
  • Sony- SteadyShot, Active Steady Shot

Elektronikus képstabilizáció

Az elektronikus képstabilizáció működési elve némiképp eltérő a videokamerákban és a fényképezőgépekben. A fényképezőgépekben az elektronikus képstabilizáció az érzékenység növelésével és a záridő csökkentésével, vagy a CMOS szenzor az érzékelt bemozdulással ellentétes irányú elmozdításával csökkenti a kézremegés hatását.

A videokamerákban az elektronikus képstabilizáció a CMOS-nél rendelkezésre álló szabad helyet használja ki a kézbemozdulás hatásának csökkentésére. Nagy vonalakban tulajdonképpen ez a különbség a fotós és a videós módszer között.

Az elektronikus képstabilizáció megnevezése az egyes gyártóknál

  • Samsung Digital Image Stabilization, Hyper Digital Image Stabilization (DIS, HDIS)
  • Sony – Super Steady Shot (SSS)
  • Konica Minolta – Anti Shake
  • Pentax – Shake Reduction (SR)

Melyik a legjobb módszer?

Amikor az elektronikus képstabilizáció megjelent, teljesítményben még nem érte el az optikai képstabilizáció szintjét. Az optikai megoldás még ma is valamivel jobb, mint az elektronikus, de a két módszer közötti különbség az elektronikus vezérléstechnológia fejlődésének köszönhetően már jóval kisebb. Az elektronikus képstabilizáció azonban többféleképpen is alkalmazható, és sokféle készülékbe beépíthető, így ma már úgy vélik, hogy a jövőben egyre inkább átveszi az optikai képstabilizáció helyét.

A magasabb kategóriájú modellekben gyakran az optikai és az elektronikus képstabilizáció is megtalálható, hogy a lehető legjobb teljesítményt érjék el. A Samsung legújabb, HMX-S16-os kamerája például Dual IS képstabilizációval rendelkezik, amely egyesíti az optikai és az elektronikus képstabilizációt. Remélem, hogy ezzel az ismertetővel sikerült jobban megértetni, milyen módszerek léteznek a kézbemozdulás hatásainak csökkentésére. Azért azt se felejtsük el, hogy a kézbemozdulás kiszűréséhez nem érdemes kizárólag a stabilizációs funkciókra hagyatkozni. A legjobb eredmény eléréséhez használjunk állványt, vagy keressünk egy stabil pozíciót a fotózás vagy a videofelvétel megkezdése előtt.

Összehasonlító videók: Samsung Smart O.I.S. kikapcsolt és bekapcsolt állapotban

forrás: samsung.hu

Tagged under: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top