Capa in Color fotókiállítás

A Capa in Color kiállítás New York után Budapesten a világhírű, magyar származású fotográfus, Robert Capa 1938 és 1954 között készült képeiből mutat be válogatást. A fotókat először New Yorkban mutatták be tavaly.

A Capa Központ első alkalommal működik együtt a világ egyik legrangosabb fotográfiai intézményével, az International Center of Photography-val (ICP). A fotográfus öccse, Cornell Capa által 1974-ben alapított intézmény több mint negyven éve elhivatottan gondozza Robert Capa hagyatékát, és emellett több mint 3000 fotográfus munkáját mutatta be hétszáznál is több kiállításon.

Robert Capa a világ egyik legelismertebb háborús fotóriportere, aki a spanyol polgárháború és a második világháború alatt készített megrendítő és erőteljes fekete-fehér képeiről híres. Kevesen tudták, hogy 1947-től kezdve 1954-ben bekövetkezett haláláig majdnem mindig legalább két fényképezőgépet hordott magával: egyet fekete-fehér, egyet pedig színes filmmel felszerelve. Az összes háború utáni riportjához készített fekete-fehér és színes fotókat is.

Színes képeken örökítette meg többek között Pablo Picassót nyaralás közben, Ernest Hemingwayt és fiát, Gregoryt idahoi vadászatukon, vagy épp Ingrid Bergmant és George Sanders színészeket Roberto Rossellini: Olaszországi utazások című filmjének forgatásán.

A lenyűgöző svájci és francia síparadicsomokat bemutató színes képeiről az emberek háború utáni felszabadultsága és életöröme sugárzik, a deauville-i lóversenypályán készült képriportja bámulatosan tükrözi a társadalmi osztályok keveredését, míg a Biarritz-ban – a strandokról, az éjszakai életről – készült felvételei a hagyományos népi kultúra színes forgatagát tárják a világ elé.

A Capa in Color kiállításon a világhírű fotográfus több mint száz színes képe – valamint magazinok és kísérőlevelek – látható, többségükkel először a Capa Központban találkozhat a közönség.

A Capa in Color című kiállítást az International Center of Photography (ICP) szervezte, megvalósulását az ICP kiállításokért felelős testülete tette lehetővé, New York város Kulturális ügyekért felelős bizottságának és a Városi Közgyűlésnek anyagi támogatásával.

A kiállítás kurátora:
Cynthia Young, az ICP kurátora (Robert Capa Archívum)
Társkurátor: Petrányi Zsolt művészettörténész

Fotó: Robert Capa [Capucine francia modell és színésznő az erkélyen, Róma], 1951. augusztus © Robert Capa/International Center of Photography/Magnum Photos

Capa in Color fotókiállítás

2015. június 9. – október 31.
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.
web: capacenter.hu

Tagged under: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top