Photo flash

Fotózások során nagyon sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor több fényre van szükségünk, mint amennyi a rendelkezésre áll. Többféle örökvaku közül választhatunk fényképezőgépünktől függően. A fő szempont az, hogy azt a rendszerhez csatlakoztatni tudjuk. A különálló vakuk nagyobb fényerővel rendelkeznek, mint a beépítettek. Ha a vaku feje állítható, akkor más felületre is tudjuk irányítani fényét.

A vaku fényerejét a vaku kulcsszáma, angolul “Guide Number” (GN) jelzi. Ezt a számot általában 50mm-es objektívnél, ISO 100-as filmhez adják meg a gyártók. Minél nagyobb ez a szám, annál erősebb a fényerő.

A jobb vakuk 32 és 50 közötti kulcsszámmal, míg a digitális fényképezőgépek beépített vakujai általában 10-14-es kulcsszámmal rendelkeznek. Az új rendszervakuk automatikusan beállítják a helyes expozíciós időt, ezzel programautomatikus módban (“P” mód) nem kell foglalkozni. Manuális módban (“M”), ha magunk arajuk a rekeszértéket állítani, akkor a vaku kulcsszámából és a tárgy távolságából ez kiszámítható, ha a kulcsszámot elosztjuk a tárgy távolságával. Ez megadja a helyes expozícióhoz tartozó rekesz értéket.

A vaku szinte elengedhetetlen része a fényképezőgépnek. Nem csak sötétben vagy kevés fényben használhatjuk, de napsütésben is javíthatjuk vele képeink minőségét. Ha portrét fotózunk nappali fénynél, akkor például vigyáznunk kell az arcon keletkező árnyékokra. Ilyenkor szintén jó szolgálatot tesz akár fényképezőgépünk beépített vakuja, vagy egy külső vaku. Derítéssel csökkenthető az árnyékok erőssége, akár eltüntethetjük azokat. Használatával lágyíthatjuk a fényeket erős, direkt fénynél, tűző napnál.

A vaku szinkronideje a fényképezőgépek záridő gombján, vagy a használati utasításában fel van tüntetve. Ez az idő minél rövidebb, annál nagyobb szabadságot kapunk elképzeléseink megvalósításához. Nem csak a szinkron idővel fotózhatunk, de használhatunk hosszabb záridőt is. Ilyenkor a vaku villanása után a zár még nyitva marad a beállított értéknek megfelelően. Ezt nevezzük lassú vaku szinkronnak. A második redőnyre való szinkronizálás azt jelenti, hogy közvetlen az expozíciós idő vége előtt villan csak a vaku.

Új fényképezőgép vásárlásánál mindenképpen érdemes szem előtt tartani azt a szempontot, hogy a későbbiek során esetlegesen egy külső vakut csatlakoztathassunk a fényképezőgépünkhöz. Már az alsó- közép kategóriában is ajánlanak a gyártók olyan digitális kompakt, vagy bridge kamerákat, amelyek rendelkeznek külső vaku papuccsal. Amennyiben ár/érték arányában már csak két kamera között kell választanunk, akkor érdemes amellett dönteni, amelyik megadja a későbbiekben ezt az opciót, még akkor is, ha az adott pillanatban nem tervezünk ilyen fotózást a közeljövőben.

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top