“Depth” – how to add more on photos

Hogyan érzékeltessük a fényképen a mélységet, a 3. dimenziót? Ez különösen érdekes tájképek fotózásánál.

  1. – Gondoljunk a képek kompozíciójára (legyen a képen épület, alak, fa, stb.) sávokban. A képet 3 részre, sávokra tudjuk bontani; előtér, közép, háttér. Komponáljunk valamilyen domináns és egyben érdekes elemet mindhárom sávba. Ezzel perspektívát adunk a kompozíciónak. Ügyeljünk arra, hogy a három sáv ne mosódjon egybe, valami jól elkülönítse azokat.

  2. – A nagy látószögű objektívek természetükből fakadóan növelik a mélység érzetet. Sokkal több szabadságunk van, hogy az előtérbe érdekesebb elemeket komponáljunk. Erre legjobban a 24mm, vagy 28mm-es objektívek alkalmasak. Ezeknél az objektíveknél a legnagyobb lefedettséget érjük el, még minimális torzítással.

  3. – Az előtérbe komponáljunk érdekes, kellemes formájú tárgyat, ami ha lehet a szemet vezesse a kép középpontja, vagy a háttér felé. A kamera, szemmagasságtól lefelé történő elhelyezésével ezeket a tárgyakat még jobban ki tudjuk emelni.

  4. – Használjuk ki a környezet adta lehetőségeket, hogy a tárgyra felhívjuk a figyelmet. A belépő, és a tárgy felé mutató egyenes vonalak (út, korlát, kerítés, stb.) a szemet a kép tárgya felé vezetik.

  5. – A másik módszer a keretezés. Használjunk az előtérben lévő elemeket arra, hogy keretezzék kiválasztott tárgyunkat (ajtó keret, fák, bokrok, stb.). Ügyeljünk arra, hogy a bekomponált keret is megfelelően exponált és éles legyen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top