Alföldi Róbert fotógyüjteménye a Mai Manó Házban

Alföldi Róbert rendező neovantgárd fotógyűjteményéből mutat be nagyszabású válogatást a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház A múlt szabadsága címmel.

Első alkalommal mutatkozik be a közönség előtt Alföldi Róbert fotógyűjteménye, amelyből a Mai Manó Ház a kiállítás mellé katalógust is megjelentet – mondta el Kőrösi Orsolya igazgató a tárlat pénteki sajtóbemutatóján.

Alföldi Róbert felidézte: hat-hét éve akadt a kezébe Szilágyi Sándor Neoavantgárd tendenciák a magyar fotóművészetben című kötete, amely olyannyira felkeltette az érdeklődését a korszak iránt, hogy rövidesen gyűjteni kezdte annak fotográfiáit.

A múlt szabadsága - Alföldi Róbert fotógyűjteménye a Mai Manó Házban

Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette, a gyűjtés egyfajta nyomozás is volt, hiszen akkoriban egyetlen galéria sem foglakozott a magyar neoavantgárddal. Amelyik művész élt, azzal találkoztam is – emlékezett a rendező, hozzáfűzve: volt, aki könnyebben, más csak rábeszélésre adta a műveit; akadt, aki meghatódott, volt, aki rácsodálkozott harminc évvel ezelőtti önmagára, de olyan is akadt, aki nem szívesen szembesült akkori munkáival. Több kép Alföldi Róbert nyomozásának köszönhetően került elő, a kiállítás egyik főművét például a gyűjtő és a művész együtt fedezték fel egy szekrény mögött.

Az anyag elsősorban a hetvenes-nyolcvanas éveket fedi le, amikor sokan próbálkoztak a neoavantgárdot jellemző szabadságkereséssel, köztük számos „nagy név”, de a szakma számára ismeretlen alkotók is – mondta el Alföldi Róbert, hozzátéve: nagy élmény számára az a fajta szabadság, „ami ezekről a művekről süt”.

Kolozsváry Marianna kurátor elmondta, számára is különleges élmény volt ezt az anyagot kiállítássá formálni és kötetbe rendezni. A tárlaton a jóval bővebb kollekcióból 179 munka látható, míg a katalógusba 280 mű került be. Az alkotók nem mind fotóművészek, vannak köztük festők vagy kutatók is, a kiállításon pedig néhány szobor is helyet kapott.

A látogató olyan hazai művészek munkáival találkozhat két emeleten, mint Tót Endre, Pinczehelyi Sándor, Hajas Tibor, Ujj Zsuzsi, Vető János, Szentjóby Tamás, Pauer Gyula, Galántai György, Tolvaly Ernő vagy Haris László, de néhány külföldi alkotó – mások mellett Hermann Nitsch, Arnulf Rainer vagy Petr Stembera – képei is szerepelnek a tárlaton.

Az anyagból sugárzik maga a korszak, az a szabadság, lázadás, merészség, ami ezeket a művészeket jellemezte – emelte ki Kolozsváry Marianna, hozzátéve ugyanakkor, hogy az az összefogó ízlés, látásmód is jól megmutatkozik, amellyel Alföldi Róbert a kollekciót létrehozta.

Kőrösi Orsolya elárulta, hogy jelenleg a kiállítás nemzetközi bemutatkozását készítik elő, az április 3-i zárásig pedig számos kísérőprogrammal, tárlatvezetéssel várják majd a Mai Manó Házba a látogatókat.

Alföldi Róbert – A múlt szabadsága

2016 január 16 – április 3
Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros
Nagymező utca 20.
web: maimano.hu

MTI

Tagged under: , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top