Metz Mecablitz 54 MZ-3

Kipróbáltuk a Metz Mecablitz 54 MZ-3-at (egy Nikon F90x fényképezőgéppel), mely méltó ellenfele a nagy fényképezőgépgyárak rendszer vakuinak. Első pillantásra külsőleg nem sokban különbözik versenytársaitól, bár meg kell hagyni formatervezése elmarad azokétól. Miután megismerkedtünk vele, rájöttünk, hogy belső értékei magasan kárpótolnak „szépségéért”.

A vakut használhatjuk régebbi fényképezőgépekkel és a legújabb AF-es csoda masinákkal is. Köszönhető ez a cserélhetö SCA rendszerű talpaknak. Nem csak a hagyományos TTL üzemmódot, hanem a Nikon, a Canon, a Minolta és a Pentax gépek összes gyári vakuopcióját is támogatja. Sőt, a gyári vakuknál szélesebb körben való felhasználtságot tesz lehetővé, több olyan funkcióval kiegészítve, amelyek nem találhatóak meg a gyári rendszervakukon. Elvileg az SCA 3002 rendszer adapterei rendelkeznek a legtöbb funkcióval ezért a modern AF kamerák funkcióinak széleskörű kihasználásához ezt az adaptert érdemes használni. A könnyű kezelhetőség mellett a vaku a profi igényeket is kielégíti. Az MB 54 MZ-3 ára ugyan nem olcsó de az igényesebb amatőr és profi fotósoknak jó befektetés.

Használat során nem a különleges funkcióira és a csak a profiknak érthető számadatokra voltunk kíváncsiak, hanem inkább a használhatóságát teszteltük.

Átlagos fotózásnál és eseményfotózásnál a vakut és a fényképezőgépet is automata üzemmódban használva hibátlan képeket készítettünk. Automata állásban a vaku szenzorját is használhatjuk a megfelelő vaku beállítások után (filmérzékenység, rekesz), ilyenkor figyelmeztetés képpen a kijelzőn megjelenik az a határtávolság, ahol a kép elkészíthető. A tesztvillantásra és a korrekció beállításra (+/-3) Fe is lehetőség van. Ezt az automatikát régebbi fényképezőgépeknél is használhatjuk az SCA 301-es vaku adapter talppal.

A manuális üzemmódban a vaku LCD paneljén leolvasható a fényérzékenységnek és a blende beállításnak megfelelően az a távolság, ahol a helyesen exponált kép elkészíthető.

TTL üzemmódban a vaku az objektíven keresztül a fényképezőgép belső fénymérőjét használja. Természetesen ilyenkor is működik a korrekciós beállítás a vakun. A mecablitz a különböző fényképezőgépek TTL funkcióit is támogatja valamint a rövidebb záridővel történő HSS üzemmód is alkalmazható.

Szót érdemel a reflektor motoros zoomja, amely a digitális, az APS és a középformátumú (4,5×6 vagy a 6×7) kamerákhoz megfelelően állítja be a gyújtótávolságot, így biztosítva az adott kamera formátuma által készített kép megfelelő megvilágítását.

A vaku Slave üzemmódban vezeték nélkül bármilyen SCA adapterrel használható, mert a vezérlőelektronikát a vakutestben helyezték el.

A másodreflektor használata derítésnél nagy segítséget nyújt a nem kívánt árnyékok csökkentésében. Ennek a reflektornak teljesítményét a vakuhoz mellékelt szűrőkkel csökkenthetjük. Portrék vakuval történő fotózásánál a másodreflektor használatát megszokva egy idő után nélkülözhetetlené válik megléte.

Az MB 54 MZ-3 kezelőszervei jól áttekinthetőek és rövid használat után, megszokva azt, gyors munkát tudunk végezni vele. Memóriájában a leggyakrabban használt beállítások elmenthetőek, így nem szükséges azokat újra és újra beállítani.

Összefoglalva, a Metz Mecablitz 54 MZ-3 egy könnyen használható, mind teljesítményben, mind sokoldalúságában professzionális igényeket is kielégítő vaku. Ahhoz hogy kiaknázzuk teljes körű tudását, a használati útmutatót sűrűn kell olvasgatnunk. A hozzá kapható kiegészítőkkel, mint például: a V40 vagy a V50 Power Pack nagyteljesítményű áramforrás biztosítható. A Power Grip-pel nyeles vakuvá változtatható, a különböző színszűrőkkel pedig képeink minőségén változtathatunk.

Technikai adatok

Kulcsszámok: ISO 100/21º-nál.
Metrikus rendszerben: 54 Imperiális rendszerben: 177
12 auto rekesz ISO 100/21º-nál.
f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32, f/45

Vaku időtartamok

Kb. 1/200. a 1/20,000. ms.
M módban kb. 1/200. ms. teljes fénykibocsátásnál
½ fénykibocsátásnál kb. 1/600. ms.
¼ fénykibocsátásnál kb. 1/1500. ms.
Szöget mérő érzékelő: kb. 25º
Szín hőmérséklet: kb. 5600 K
Filmsebesség: ISO 6 az ISO 6400-hoz
Szinkronizáció: alacsony-feszültségű gyújtás

Akkuzások körülbelüli száma:
60* NiCad elemekkel (600 mAh)
180* magas kapacitású alkáli magnézium elemeknél

Újrafelhasználási idő
NiCad elemekkel (600 mAh)
5 ms. (M módban)*
0,1..5 ms. (A/TTL módban)
magas kapacitású alkáli magnézium elemekkel
6 ms. (M módban)*
0.1 ..6 ms. (A/TTL módban)
* teljes fénykibocsátásnál

A zoomreflektor forgótartománya és zárpozíciója:
Felfelé: 60º 75º 90º -7
Órával ellenkező irányban: 30º 60º 90º 120º 150º 180º
Órával megegyező irányban: 30º 60º 90º

Méretek: mm-ben (szélesség x magasság x mélység)
Vakuegység SCA 301 standard vakutartóval 75 x 125 x 108 mm

Tagged under: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top