Nikon Photo Contest 2014-2015 eredményhirdetés

Bejelentették a Nikon Photo Contest 2014–2015 fotópályázat győzteseit. A világ 164 országából érkezett 89 000 pályaművet megelőzve a japán Katszuhiró Nogucsi „Fukushima Flowers” („Fukusima virágai”) című fényképe nyerte el a fotó kategória nagydíját. A videó kategória győztese a lengyel Chris Rudz lett „One” című videójával.

Minden nyertes kép megtekinthető az eredményhirdetés hivatalos oldalán (http://www.nikon-photocontest.com).

Az idei versenyre beérkező pályaműveket egy 17 tagú, változatos összetételű nemzetközi zsűri értékelte, amelyben kiemelkedő kortárs fotósok, filmrendezők, kreatív vezetők és vizuális szakemberek képviseltetik magukat.

A fotó kategória nagydíjának nyerteséről a zsűritag Stephen Mayes a következőket mondta:

A győztes képek olyan visszafogottan mesélnek az elmúlt évtized egyik legnagyobb horderejű eseményéről, hogy könnyedén elkerülhették volna a figyelmünket. Kifinomult szépségük azonban szinte magába szippantja a nézőt, és alaposabb figyelmet kíván. A fényképezés folyamatának elbeszélőeszközeit használva a képek a közvetlen mondanivaló átadása helyett meditatív hangulatot teremtenek, amely a vizuális síktól az intellektuális síkon keresztül az érzelmekig ívelve egyre nagyobb hatással van a nézőre. A végső, maradandó benyomás pedig a remény, amelyet ugyanaz a föld kínál, amely 2011-ben olyan fájdalmasan elárulta lakóit.

Stephen Mayes
Popular Entry: Liangshan Child

Popular Entry: Liangshan Child

A videó kategória nagydíjának győzteséről a zsűritag John C Jaytől a következőket tudhattuk meg:

A történetmesélés művészete még sosem volt ennyire fontos és releváns. Korunk információáradatában, amikor a népszerűség a legáhítottabb cél, elengedhetetlen az ötletek kontextusba helyezése, az érzelmek személyes nézőpontból történő felkeltése és a képzelőerőnk meglepő módokon való kifejezése. Chris Rudz narratív stílusa nem lineáris, amivel a nézőt saját identitásának átgondolására sarkallja. A videóban látható rútsággal határos szépségtől a mű még magával ragadóbb. Chris videója a pályaművek azon kisebbségébe tartozott, amely írott és beszélt szöveggel is rendelkezik. A női hang ereje nemcsak hívogató, hanem vizuálisan is kifejező volt, amikor azt mondta, „I see what others cannot see” („Látom, amit mások nem”). A Nikon 2015-ös pályázata a vizuális történetmesélők igazán különleges társaságát hozta össze, azonban vitán felül Chris Rudz volt a «One»

John C Jay

Chris Rudz: One

Az 1969 óta évente megrendezett, nagy tekintélynek örvendő Nikon fotópályázat (NPC) az amatőröktől a profikig minden fotósnak lehetőséget biztosít arra, hogy egymással kommunikálva gazdagítsa a világ fotókultúráját. Eddig 390 000-nél is több fotós több mint 1 540 000 műve indult a megmérettetésen.

Idén először lehetett bármilyen digitális eszközzel, így okoseszközökkel készített munkákkal is indulni, továbbá új kihívások is születtek: a fénykép- és videokategóriák mindegyikében újonnan bevezetett „Home” (otthon) tematika a pályázók otthonról alkotott egyedi értelmezéseit várja.

A videó kategóriában 6–180 másodperces pályaművekkel lehetett indulni.

A verseny új, „Generation N” (N generáció) díját az összes kategóriában a legfeljebb 19 éves pályázók kaphatják meg.

A későbbiekben további 107 nyertest fognak meghirdetni a Nikon Photo Contest webhelyén, és minden díjnyertes mű megtekinthető lesz. A tervezett kiállításokról további részletek a www.nikon-image.com/activity/salon/ weboldalon olvashatók.

Tagged under: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top