A (fotós) szabadság nemzedéke

Panasonic LumixGeneration (G) DSLM kamerák

Az általánosan MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) elnevezésű, a D-SLR-eket leváltani látszó tükör nélküli, cserélhető objektíves fényképezőgépeket a Panasonic szótára Digital Single Lens Mirrorless (DSLM) fényképezőgépekként tartja számon. Ezek legújabb generációja, a már korábban is ismert „G” jelölést kapta meg, ám a DC-GH5L, DC-GX800K, DMC-G80M, DMC-GX80H típusok belsejében számos újdonsággal találkozik a felhasználó, amelyek a legújabb trendeket és fejlesztéseket képviselik. A csapat zászlóshajója a közelmúltban bemutatott DC-G9, amely a GH5 továbbfejlesztett tulajdonságaival még kiválóbb képminőséget kínál tulajdonosának.

Szemben a tükörreflexes kamerákkal, a DSLM gépek számos előnnyel bírnak. Ilyen a számottevően kisebb méret és súly, ami kompakt, de a felhasznált anyagoknak köszönhetően mégis masszív gépvázat eredményez. Így a kamera mindig kéznél lehet anélkül, hogy nehéz felszerelést kellene cipelnünk magunkkal. A szabadban dolgozók pedig biztosan értékelni fogják egyes modellek időjárásálló (por- és cseppálló) voltát, amivel e kamerák zord körülmények között is gond nélkül használhatók.

Ennél is fontosabb, hogy az exponálás szinte teljesen néma, a csendes exponáló rendszernek köszönhetően, így koncerteken, a természetben vagy épp babafotózáskor a fotós munkájával egyáltalán nem zavarja a környezetét, így észrevétlenül dolgozhat a legkényesebb körülmények között is.

A MILC kamerák egyik hátrányaként korábban sokan az optikai kereső hiányát, azaz ennek leváltását elektronikus keresőre hozták fel, hiszen ez utóbbiak felbontása és szegényes fényviszonyok közötti megjelenítési képessége is sok kívánnivalót hagyott maga után. Ez azonban a technológia fejlődésével mára megváltozott, és az új DSLM-ek keresője már szinte egyenrangú az optikai keresőkkel. Ugyanez igaz az akkumulátorokra is, hiszen a kezdeti MILC-ek akkumulátorai gyorsan lemerültek, de mostanra ez a probléma is megoldódni látszik.
A MILC fényképezőgépek egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a kompakt méret mellett is lehetővé teszi a témának megfelelő gyújtótávolságú és fényerejű objektívek használatát. Ehhez a Panasonic az új gépvázakhoz több kiváló minőségű optikát is kínál, a nagylátószögtől a teleobjektívekig. Ezzel együtt a kamerák sokoldalúságát erősíti a kettős optikai képstabilizátor, amellyel a gépváz és az objektív stabilizáló mechanizmusa együttműködve garantálja szegényes fényviszonyok között is az éles felvételeket, és a gép rázkódása (pl. hídról vagy teleobjektívvel kézből történő fotózás) esetén is jó eséllyel készíthetünk éles felvételeket.

A pontos expozíció persze nem elegendő a kiváló felvételekhez, hiszen végeredményben a kompozíció az, amivel a fotós „megfoghatja” a szemlélőt. Ehhez sok esetben nem a szokásos nézőpontból, szemmagasságból készült képeken át vezet az út, így a fejünk fölött tartott vagy földre helyezett kamerával izgalmasabb nézőpontból mutathatjuk meg a világot. Nagy segítség így a fényképezőgépek kihajtható-forgatható hátsó kijelzője, hiszen nem kell felmásznunk valamire vagy épp a földre feküdnünk ahhoz, hogy kihasználjuk az ebben rejlő lehetőségeket, de akár szelfik esetén is jó szolgálatot tehet ez a funkció. A pontos komponáláshoz mind a kijelző, mind a kereső a képmező 100 százalékát mutatja. A hátsó nagyfelbontású kijelző más szempontból is kényelmet kínál. Érintésérzékeny voltát kihasználva ugyanis egyetlen mozdulattal tudunk élességet állítani a képmezőben. A pontos élességet nem csak ez a funkció segíti, a képen akár elkészülte után, utólag is áthelyezhetjük az élességet.

A fényképezés azonban ma már nem kizárólagos feladata egy fényképezőgépnek. Egyre komolyabb hangsúlyt kap a videofelvétel lehetősége is, hiszen a videokamerákkal szemben olyan extrákat kínál, mint a magas ISO érték és a cserélhető objektív, amely csak a drága profi kameráknak a sajátja. Az új Panasonic G sorozat már nem csak FullHD (1920×1080 pixel) felvételre képes, hanem támogatja a 4K (3840 x 2160 képpont) felbontást is. Mi több a mozgóképből kiváló minőségű, 4K felbontású fényképeket is kivághatunk egyetlen mozdulattal. Az elkészült felvételeket WiFi kapcsolaton keresztül akár azonnal továbbíthatjuk telefonunkra is, így azok akár rögtön meg is oszthatók a közösségi médiában.

A Lumix Generation sorozat így minden körülmény között, extrém sportok közben, természet-, város- és portréfotózáskor is számos lehetőséget tartogat a felhasználójának. Kis mérete és sokoldalúsága folytán alkalmas arra, hogy mindig magunkkal vihessük, és gyakorlatilag minden élethelyzetet megörökíthessünk vele, a legkülönfélébb helyzetek és fényviszonyok között.

Steiner Gábor

Tagged under: , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top