World Press Photo 2014

Ismét a Néprajzi Múzeum ad otthont a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb sajtófotó-kiállításának. A World Press Photo kiállítás most is az elmúlt évnek mutat tükröt: 143 képbe sűrítve láthatjuk az elmúlt év eseményeit, hétköznapjait, sportját, azokat az embereket, akik a hírekben szerepelnek. Izgalmas élményt nyújt mindazoknak, akik szeretnék jobban megérteni, mi zajlik körülöttünk a világban.

A kiállításon 143 díjazott kép látható majd az elmúlt év eseményeiről, amelyet a World Press Photo pályázatra 132 országból 5.754 fotográfus által beküldött 98.671 fotóiból válogattak ki.

Elhatároztuk, hogy az ügyek és események fotózását értékeljük, nem magukat az ügyeket és díjazásakor fontos volt az esztétikai és az újságírói elem is, valamint az is, hogy a fotó képes legyen egy pillanatnál tovább megragadni a néző figyelmét. Azokat a fotókat kedveltük, amelyek a párbeszéd kezdetét jelentették a nézővel, nem a végét, és azokat, amelyek a fotó témájáról gondolkodtattak el, és nem a fotó alkotójáról.

Gary Knight, a 2014. évi zsűri elnöke a díjazott alkotások kapcsán

A World Press Photo független non-profit szervezet, 1955-ben alakult, központja Hollandiában, Amszterdamban van. Célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének. A World Press Photo tevékenységei közé tartozik még az évente megrendezett multimédia-verseny, a különböző aktuális tematikájú kiállítások, és az évente szervezett Joop Swart Masterclass, amely az egyik legrangosabb sajtófotó oktatási program.

A díjnyertesek listája: www.worldpressphoto.org/2014-photo-contest/winners-list
A versenyről (és a zsűri tagjairól): www.worldpressphoto.org/2014-photo-contest
A budapesti kiállítás honlapja: worldpressphotohu.info

World Press Photo 2014

Megtekinthető: 2014. szeptember 26. – október 26.

Néprajzi Múzeum
1055. Budapest
Kossuth Lajos tér 12.

Tagged under: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top