John G. Morris: Valahol Franciaországban, fotókiállítás

A Capa Központban október 31-ig látható John G. Morris „Valahol Franciaországban – 1944 nyara” (Somewhere in France – The Summer of ’44) című fotókiállítása, amely a normandiai, D-napi partraszálláskor készültek.

John G. Morris Robart Capa barátja és szerkesztője volt, akinek „Capa in Color” kiállítása párhuzamosan tekinthető meg a Capa Központban.

A partraszállás idején Morris 27 éves volt és a Life magazin londoni irodájában képszerkesztőként dolgozva döntötte el, hogy Capa után indul és maga is dokumentálja a történelmi eseményeket. Capával ellentétben Morris magának készítette a képeket, nem megrendelésre, és nem is publikálta őket egészen 2014-ig, amikor a neves Contact Press Images képügynökség vezetője, Robert Pledge összeszerkesztette ezeket a fotókat egy könyvvé.

A ma 98 éves Morris és az Annie Leibovitzhoz, Don McCullinhez vagy éppen Sebastião Salgadohoz hasonló világhírű fotósokat is képviselő Pledge együttműködésének köszönhetően azokat a képeket nézhetik meg a látogatók a Capa Központban, amelyek hetven éven át lapultak egy asztalfiókban.

A kiállítás kurátora: Robert Pledge, a Contact Press Images képügynökség igazgatója

Fotó: Claude Anquetil (16), Tino Boggini (17) és Auguste Sabine (17), küldöncök az első amerikai hadtest sajtótáborában Vouilly, Calvados, Normandia, augusztus 6. © John G. Morris

A kiállítás megtekinthető:
Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
1065 Budapest, Nagymező utca 8.
2015. június 9. – október 31.
http://capacenter.hu

Tagged under: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top