Magnum’s First exhibition

Hat ládában érkeztek azok az eredeti (vintage) nagyítások, melyek 1955 júniusa és 1956 februárja között öt ausztriai városban, Innsbruckban, Bécsben, Bregenzben, Grazban és Linzben bemutatott tárlat műtárgyai voltak. A fotográfiákat kíséri az a két, most már üres bőrönd is, amelyekben azok gondosan elcsomagolva rejtőztek több mint 50 évig az innsbrucki Francia Intézet pincéjében.

Az idő arca címet viselő áttekintő kiállítás a Magnum Photos – az 1947-ben Robert Capa javaslatára Henri Cartier-Bresson, George Rodger és David “Chim” Seymour által közös akarattal létrehozott első független fotóügynökség – az ügynökség nyolc neves tagjának különböző földrészeken, tájakon készített fotóriportjait mutatja be. Werner Bischof, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Ernst Haas, Erich Lessing, Jean Marquis, Inge Morath és Marc Riboud eltérő színű farostlemezre kasírozott fekete-fehér képei Indiától Egyiptomon át, Magyarországot és Dalmáciát sem megkerülve, Angliát, Franciaországot is útba ejtve az Andokig repítik nézőiket. Van közöttük egyívű sorozat és egyedi képekből álló szerzői széria.

A Magnum Photos Elsők kiállítás rendkívüli fontossággal bír, mert az ügynökség egy másik tevékenységi körébe enged bepillantást, s kiállításba rendezve teszi láthatóvá a jellemzően a sajtóban megjelenő munkákat. Ez a tárlat volt az első lépése annak a folyamatnak, amely bizonyítja, hogy a Magnum Photos fotográfusainak egyéni tevékenysége, egyedi látásmódja, kivételes tehetsége egy közös, a világról, az emberről szóló fotográfiai vízióban is működött.

A fotográfiai társulás történetében az első évtized tragédiákkal teli volt, már a kiállítás ausztriai bemutatása idején két tagja halott az alapító társaságnak: Robert Capa 1954-ben Indokinában taposóaknára lépve halt meg, míg Werner Bischof kilenc nappal előbb az Andokban, autóbalesetben veszítette életét. Így a Magnum Photos Elsők kiállítása azt is hivatott volt igazolni, hogy a Magnum létezik, az alapítók szellemi örökségét továbbviszi és az ügynökség tevékenysége meghatározó jelentőséggel bír. Az, hogy ez aztán mennyire lesz így a későbbiek során, már akkor sejthető volt az alapítók személyiségének ismeretében és páratlan tehetségüknek köszönhetően.

Kurátor: Csizek Gabriella

Elsők, a kiállítás – megtekinthető

2014. május 27. – 2014. augusztus 24.
minden hétköznap 11-19 óra között,
hétvégén 11-19 óra között.

Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház
1065 Budapest-Terézváros
Nagymező utca 20.
http://maimano.hu/

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top