André Kertész and Szigetbecse

Itt vagyok a gyerekkori emlékeim legdrágább helyén és fájó szívvel gondolok azokra a gyönyörű emlékekre, mik ide kötnek.

André Kertész Sziget Becse 1984. márc. 13.

Harminc évvel ezelőtt halt meg az egyetemes és a magyar fotográfia egyik legfontosabb alkotója, André Kertész.

1984-ben 120 eredeti fotóját küldte el, s úgy rendelkezett, hogy halála esetén személyes tárgyaiból, bútoraiból is jusson az átépített szigetbecsei parasztházban létrehozott André Kertész Emlékmúzeumba, ahol az eredeti képek ún. fakszimile másolatai vannak közszemlére téve.

A Mai Manó Ház – a Magyar Fotográfusok Háza „André Kertész és Szigetbecse” című kiállítása most egyaránt tiszteleg a nagy fotográfus, és az emlékét őrző hagyomány előtt: az örökül hagyott és megmaradt 119 Kertész fotót, továbbá az összegyűjtött filmeket, interjúkat, dokumentumokat, könyveket, aprónyomtatványokat mutatja meg, egy ritkán látott összeállítást tár a közönség elé.

Kertész utoljára 1984-ben járt Magyarországon, és az itt töltött 12 nap alatt a fotós szakma színe-javával találkozott, akik a Mai Manó Ház Napfényműtermében készült, a kiállításon bemutatott portréfilmben, 30 év távlatából emlékeznek az egyetemes fotótörténet ikonikus alakjára.

A tárlat további különlegessége, hogy a személyes emlékeket is tartalmazó képaláírásoknak köszönhetően a látogatók úgy érezhetik, mintha maga André Kertész vezetné őket az eredeti nagyítások között.

André Kertész és Szigetbecse fotókiállítás

Kurátor: Kincses Károly és Spéder Zsófia

Megtekinthető:
2015. május 29. – október 4.
minden nap 11-19 óra között.

Magyar Fotográfusok Háza
Mai Manó Ház
1065 Budapest, Nagymező utca 20.
http://maimano.hu/

Korábbi írásaink:
– André Kertész: profi, vagy amatőr
– Fotóművészet: André Kertész

Tagged under: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Back to top