A Magyar természetfotózás óriási sikere

{module 34}

A pályázatra az idén több mint 31 000 nevezés érkezett, összesen 81 országból. A 10 főből álló szakmai zsűri 12 kategóriában választotta ki a legjobb felvételeket, közöttük az Eric Hosking díjat, amelyet Máté Bencének ítélték oda a legjobb kollekcióért. A fődíj, Az Év Természetfotósa nyertese a 12 kategória győztesei közül kerül ki, s a zsűri választása Máté Bence Árnyjáték című felvételére esett.

Máté Bence Árnyjáték

„Amikor 2009-ben először hangyákat fényképeztem, reggeltől estig aktívak voltak. Később szerettem volna folytatni a fotózást, de sajnálattal tapasztaltam, hogy az ismert hangyafészkek közelében egyetlen dolgozó sem mozog. Feltűnt azonban, hogy a járataik tiszták, annak ellenére, hogy a fák folyamatosan hullatják leveleiket. Nem maradt más ötletem, mint éjszaka felkeresni őket. Nagy meglepetésemre a hangyák aktívabbak voltak, mint bármikor azelőtt: tömött sorokban szállították a leveleket. Végigkövettem a nyomvonalukat, végül minden út egy fa törzsénél folytatódott, felfelé a koronába. A hangyákat vakufénnyel, háromméteres távolságból világítottam meg, hogy sziluettjük kellően kontrasztos maradjon.” – nyilatkozik Máté Bence a díjnyertes képről.

„Ez az elismerés régóta érlelődött: korábban, 2002-ben Bence ezen a pályázaton megnyerte Az Év Ifjú Természetfotósa díjat, és az Eric Hosking díjat 2005 és 2007 után, most harmadszor nyerte meg! Ezen túl, több alkalommal nyerte meg a hazai Év természetfotósa pályázat fődíját. A sikereket folytatva, a november másodikán nyíló itthoni GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa 2010 pályázaton is sok képpel fog szerepelni, de ennek a pályázatnak az eredményei még nem publikusak” – tudtuk meg Radisics Milántól a naturArt – Magyar Természetfotós Szövetsége elnökétől

A pályázaton még egy – Norvégiában élő- magyar fotós sikeréről számolhatunk be: Haarberg Orsolya képe „Magasra értékel” díjat kapott az Állatok a környezetükben című kategóriában, s így ez a kép is látható a londoni természettörténeti múzeumban megrendezett kiállításon.

{{share}}

{module 34}

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top