Flow/Áramlat – Pictorial Collective fotókiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban

A tökéletesen átélt élményt próbálja megragadni képeivel a Pictorial Collective csoport nyolc fiatal fotográfusa, akik munkáiból Flow/Áramlat címmel látható kiállítás október 16-tól a szentendrei Ferenczy Múzeum Barcsay termében.

A Pictoral Collective-et tizenegy fiatal fotóriporter hozta létre, akik közül Szentendrén Ferenczy Dávid, Urbán Ádám, Végh László, Móricz-Sabján Simon, Mohai Balázs, Darnay Katalin, Pályi Zsófia és Bácsi Róbert László mutatkozik be munkáival – tájékoztatták az MTI-t szerdán a kiállítás szervezői.

A Kopin Katalin művészettörténész által rendezett tárlat olyan alternatív életstratégiákat megvalósító személyekről és csoportokról készült riportfotókat mutat be, akik hétköznapi élettevékenységeik során átélik a világhírű pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály által leírt flow-élményt. A fotográfusok az általuk választott csoporttal hosszabb időt eltöltve, a csoport belső dinamikáját, az egyéni emberi sorsokat és a személyes történetüket is megismerve készítették el riportjaikat.

A szervezők szándéka szerint a kiállítás vonzerejét a betérőre azonnal ható flow-érzés átütő ereje adja. A nyolc fotográfus egy-egy, 6-8 darabból álló képsorozatban mutatja be a tökéletes élmény megélését.

Flow/Áramlat - Pictorial Collective fotókiállítás a szentendrei Ferenczy Múzeumban

Korniss Péter Kossuth-díjas fotóművész (balra), Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeum igazgatója (középen) és Kopin Katalin, a kiállítás kurátora a Pictorial Collective csoport nyolc fiatal fotográfusa Flow, Áramlat című, a szentendrei Ferenczy Múzeumban megnyílt kiállításán

Ferenczy Dávid Tornyi-domb fotósorozatában a hortobágyi pásztorkodás kevésbé látványos és nehezen megragadható oldalát tárja fel, Urbán Ádám Heavy Metal című anyaga pedig egy olyan szubkultúra tagjait mutatja be, akiknek külső megjelenésük miatt számos előítélettel kell szembenézniük.

Végh László Parkour – a mozgás művészete címmel azt az utcai mozgásformát vizsgálja, melynek lényege az akadályok leküzdése, a célig való eljutás, ahogyan Móricz-Sabján Simon Street Workout című sorozata is a fizikai akadályok leküzdését, a határok feszegetését és az önazonosság megtalálását járja körül.

Mohai Balázs Egyensúly című, saját élményből táplálkozó fotósorozata a sziklák közötti egyensúlyozás mély koncentrációját és a természetben való feloldódás tapasztalatát mutatja be, míg Darnay Katalin Szenior úszók című anyaga a sport, a verseny koncentrációját, az abban való elmerülést és az életmódváltás korhoz nem kötött lehetőségeit tárja fel.

Pályi Zsófia Balaton, a magyar tenger címet kapott munkája azt a kelet-európai életérzést jeleníti meg, mely áthatja a „magyar tengert”, és amely egyre inkább eltűnőben van, Bácsi Róbert László Kövesd a napot! című sorozata pedig azoknak a létminimumból élő szörfösöknek az életéből mutat be egy szeletet a 2016. január 10-ig nyitva tartó kiállításon, akiknek a hullámlovaglás már nemcsak egy sportot, hanem magát az életet jelenti.

MTI
Fotó: Czimbal Gyula (MTI)

Pictorial Collective csoport fotókiállítása Szentendrén

Ferenczí Múzeum, Pajor Kúria
Szentendre, Kossuth Lajos u. 5.
web: www.femuz.hu

Tagged under: , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top