11 éves a Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár

Az ország legjelentősebb fotográfiai szakmai könyvtáraként feladatának a fotográfia iránt érdeklődők dokumentumokkal való ellátását tűzte ki célul. A szakkönyvtár állományának alapja a Magyar Fotográfiai Alapítvány apportjából és a Magyar Fotóművészek Szövetsége, valamint a Magyar Fotográfiai Múzeum anyagából származik, de neves fotóművészek — Eifert János, Gera Mihály, Keleti Éva, Korniss Péter, Szalay Zoltán, Rév Miklós — is segítették létrehozását saját gyűjteményük ajándékozásával. Ezekkel az adományokkal nagy értékű, a világ fotóművészetére széles kitekintést biztosító anyag került birtokunkba.

A történeti értékű gyűjteményben megtalálhatók a hazai és külföldi fotóalbumok, a fotótechnika és a fotótörténet szakkönyvei, monográfiák, esztétikai kötetek, lexikonok, enciklopédiák, bibliográfiák, repertóriumok, továbbá magyar és idegen nyelvű szakmai folyóiratok. A szakkönyvtár gyűjtőköre kiterjed a hazai és külföldi fotográfia egészére. Gyűjtik az autonóm (művész) fotográfiai irodalmat, a fotótörténeti munkákat, a dokumentarista fotográfiai műveket, a fotótechnikai könyveket és minden egyéb, a fotográfiával akár csak érintőlegesen foglalkozó könyveket, albumokat. A különösen értékes könyveket zárt anyagként vételezik be. A zárt anyagban szereplő kötetek, az állomány azon különleges értékű darabjai — neves kortárs fotóművészek által dedikált albumok vagy éppen ritka példányszámban megjelent, muzeális értékű, fotótörténeti jelentőségű kötetek — amelyek nem a szabadpolcos rendszerben, hanem attól külön, elzárva találhatók.

Számos, a századforduló idején kiadott könyv a birtokukban van, állományuk legrégebbi darabja Julius Schnauss 1864-ben Lipcsében kiadott kötete, mely a Katechismus der Photographie címet viseli, de megtalálható az 1882 januárjában Kolozsvárott kiadott Fényképészeti Lapok első évfolyamának első száma is. A zárt anyagban található a szakkönyvtár névadójának Pécsi Józsefnek A fényképező művészete című könyve is, amely a magyar fotóelmélet-írás alapművének számít, 1917-ben, a Fény kiadásában, Budapesten jelent meg először magyarul. Számos más ok miatt is a zárt anyag részévé válhat egy-egy dokumentum, így például megtalálhatók ott Josef Koudelka, Helmut Newton, Henri-Cartier Bresson által dedikált kötetek is, illetve olyan fotóalbumok, amelyek limitált példányszámban, esetleg sorszámozva jelentek meg. A zárt anyag listája bibliográfiai adatokkal, képekkel illusztrált nyomtatott változata az olvasóteremben és a honlapon is elérhető, majd a kiválasztott kötetek az olvasószolgálattól kikérhetők.

A tízéves évfordulóra, tavaly kutathatóvá, kereshetővé vált az állomány, mely nagy segítséget nyújt a fotográfia iránt érdeklődőknek, iskolásoknak, szakdolgozatra készülőknek, kutatóknak és a művészettörténészeknek egyaránt. Ennek segítségével még szélesebb körben tették elérhetővé a szakkönyvtár kulturális értékeit. Online katalógusukban többféle keresési mód közül választhatnak a látogatók. A könyvekhez annotáció és tárgyszólista kapcsolódik, a szerzők neve, a könyvek címe mellett a szakterületekre is kinyitva a keresés lehetőségeit. Szintén a Nemzeti Kulturális Alap által kiírt sikeres pályázat eredményeképpen a tavalyi évben több mint tíz különböző külföldi fotográfiai szaklappal bővült folyóirat-állományuk, melyről honlapjukon egy átfogó, részletes háttéranyagot biztosítanak látogatóiknak. Weboldalukat rendszeresen frissítik, ahol az online katalógus mellett, a szakkönyvtár névadójáról, nyitva tartásáról, egyéb reprográfiai szolgáltatásaikról, új szerzeményeikről, éves beszámolókról és terveikről is tájékoztatják látogatóikat. Több mint 13 000 dokumentum várja az érdeklődőket, akik mára közel 8600 db kötetet lapozhatnak át. A beiratkozás, a szakkönyvtár teljes állományának helyben tanulmányozása és a számítógépeink használata ingyenes.

Pécsi József Fotográfiai Szakkönyvtár
1065 Budapest-Terézváros, Nagymező utca 20.
Telefon: 473-2660
Fax: 473-2662
E-mail: bibliotheca@maimano.hu

forrás: Mai Manó Ház

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top