A bűvös lámpa bűvöletében

{module 34}

 

A látogatók több mint száz vetítőgépet vehetnek szemügyre, és a 15 országból származó készülékek segítségével nyomon követhetik, hogyan fejlődött az állókép vetítésének technikája, az optika, később a finommechanika és még később az elektronika vívmányainak felhasználásával – mondta el Berta Ferenc, a kiállítás szervezője csütörtökön az MTI-nek. A vetítőkön az is megfigyelhető, hogyan bővültek a felhasználási területek, azaz miként jutott el ez a médium a szellemidézéstől a multivízióig – tette hozzá.

A készülékek közül a legrégebbit a XIX. század végén a németországi Magdeburgban gyártották. Mellette sorakoznak a hajdan petróleum- vagy spirituszlámpával, városi gázzal, ívlámpával, majd – Edison nagy találmányát hasznosítva – az izzólámpával működő masinák. A fejlődést időrendben követő sort a modern, halogén izzókkal felszerelt vetítők zárják.

A kiállításról nem hiányoznak a hazai vetítők sem, amelyek közül legtöbbet a Lemezárugyárban készítettek. Ezekhez kapcsolódó érdekesség, hogy 1956 után diafilmgyártás nagyon felfutott Magyarországon, és a szép számú mesefilm mellett többek között ismeretterjesztő és katonai oktatófilmek is születtek.

A tárlat április 7-ig tekinthető meg.

MTI Fotó: Bugány János 

 

A bűvös lámpa bűvöletében 

{{share}}

{module 34}

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Back to top